Komora: Ipak definirani rokovi za liječničke zahtjeve

Datum:

Sastanak predstavnika sindikata i liječničkih udruga s dužnosnicima Ministarstva zdravstva u utorak rezultirao je određivanjem konkretnih rokova. Odnose se naispunjenje zahtjeva krovnih liječničkih organizacija. Poput onih za vraćanje reprezentativnosti liječničkom sindikatu i korekciju koeficijenata.
Predstavnici liječničkog sindikata, komore i udruga u izjavi novinarima nakon sastanka izrazili su nezadovoljstvo. Ustvrdili su da nisu dobili nikakva obećanja ni rokove. No Hrvatska liječnička komora (HLK) kasnije je objavila priopćenje u kojemu tvrdi suprotno.

Dogovoreni rokovi

Kažu kako je dogovoreno da se reprezentativnost Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) riješi do početka pregovora o novom kolektivnom ugovoru u zdravstvu, tj. do 31. listopada. Tako bi HLS mogao ravnopravno sudjelovati u pregovorima i zagovarati prava liječnika.
Također je dogovoreno da je rok za korekciju koeficijenata za liječnike kraj godine, tj. da ti troškovi moraju biti planirani u prijedlogu proračuna za 2023. godinu.
Oko donošenja zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika dogovoreno je da rok njegova donošenja bude završetak proljetnog zasjedanja Sabora u 2023.

Ministar odgovorio na inzistiranja liječnika

Komora ističe da su dužnosnici Ministarstva prihvatili na sastanku zaključke s rokovima za ispunjenje zahtjeva, zahvaljujući inzistiranju krovnih liječničkih organizacija.
Poručuju da osnivanje različitih povjerenstava ne rješava nagomilane probleme. Slažu se s izjavom ministra Vilija Beroša da su bitna djela, a ne riječi. Stoga će daljnje poteze i korake Ministarstva ocjenjivati isključivo prema provedenim djelima.
Hrvatska liječnika komora, Hrvatski liječnički sindikat, Koordinacija hrvatske obiteljske medicine i Hrvatska udruga bolničkih liječnika tražili su hitno rješavanje problema. Konkretno, reprezentativnosti liječničkog sindikata. Uz to, donošenje zakona o radno-pravnom statusu i plaćama liječnika ili strukovnog kolektivnog ugovora. I reguliranje postojećeg sustava koeficijenata plaća određenih kategorija liječnika.

Jasni liječnički zahtjevi

Liječničke udruge također traže da Vlada izjednači koeficijente usmjerenih specijalista s užim specijalistima koji su specijalizirali prema ranijim pravilnicima. Da izjednači koeficijente liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s liječnicima u bolnicama. Također, da podigne koeficijente specijalizantima. Jedan je od zahtjeva i da se specijalizantima priznaju dodaci na uvjete rada prema pojedinom radnom mjestu.
Komora navodi da Ministarstvo zdravstva nije predložilo rokove, no na inzistiranje predstavnika liječnika definirani su konkretni rokovi za rješavanje ključnih zahtjeva.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Covid lijekovi nisu za sve hospitalizirane, omikron podvarijante ne reagiraju na Paxlovid

Sigurnost lijekova, procjena njihove učinkovitosti i nuspojava - dio...

Dr. Šapina s kolegama spasio 14godišnjaka koji se gušio kikirikijem

Koliko udah orašastih plodova može biti opasan ako nema...

Oralna kontracepcija – od čega se sastoji i kako funkcionira

Hormonska oralna kontracepcija najčešće se sastoji od kombinacije progestina...

Recepti dr. Brozina za osobe s celijakijom i za krvožilno zdravlje

Zdravi ljetni deserti, pogotovo za osobe s celijakijom su...