Infektolog o pandemiji: neće nestati, brzi testovi nepouzdani, stiže cjepivo protiv svih varijanti
prof.dr.sc. Miro Morović, Foto: Duje Klarić/CROPIX

Jedan od najvećih strahova stručnjaka kad je covid-19 pokazao svoje smrtonosno lice bio je pojava mutacija koja će proći „ispod radara“. To potvrđuje i prof. dr. sc. Miro Morović, infektolog iz Zadra koji se dulji niz godina bavi upravo virusima koji izazivaju SARS, a sad i covid-19.

Srećom, mutacije poput omikrona dokazive su PCR testom, a na nesreću, potvrđuje naš sugovornik, većina brzih antigenskih testova većina postaje irelevantna. Osim što dosta velik broj brzih antigenskih testova daje lažno negativne rezultate, mutacije poput omikrona još mu lakše posve izbjegnu. Zbog toga su neke ozbiljnije tvrtke počele označavati na koje proteine su BAT testovi koje su proizvele, osjetljivi. Razlog je, navedimo i primjer, činjenica da su kod omikrona od 34 mutacije samo 4 na N proteinu, kako nam je objasnio prof. dr. sc. Morović, čime su BAT testovi izbačeni iz igre.

Uzročnik covid-19 infekcije virus je koji ima dva glavna proteina, S i N, i testovi su da bi bili učinkoviti, morali imati vrlo specifičnu osjetljivost koja se sad kod omikrona, jednostavno gubi.

Novo cjepivo

Iz američkog Vojnog istraživačkog instituta u Walter Reed-u objavili su kako su razvili cjepivo koje bi moglo biti djelotvorno protiv svih varijanti virusa koji uzrokuju covid infekciju, uključujući omikron.  Cjepivo je nazvano Spike Feritin Nanoparticle COVID-19 ili SpFN, a prva faza kliničkih ispitivanja na ljudima, uključujući brojne varijante, i omikron, dovršena je u prosincu.
Od postojećih cjepiva SpFN razlikuje se jer koristi protein u obliku nogometne lopte s 24 lica, na koja istraživači na različita lica pričvrste šiljke različitih sojeva koronavirusa.

Prof. dr. sc. Morović kaže kako se u znanstvenim i stručnim krugovima činjenice o tome još nisu proširile, ali potvrđuje kako je riječ o posve drugačijem konceptu od dosadašnjih. Nije, dakle, riječ o cjepivu s glasničkom mRNA, nego vrlo pojednostavljeno rečeno, o ubacivanju u igru gotovih proteina čime se automatski, u vrlo kratkom roku, stvaraju antitijela. Također, ima logike da se tako razvije obrana od širokog broja varijanti i mutacija, ali svakako treba pričekati dalji razvoj tog cjepiva. Ono je inače i lakše primjenjivo jer ne zahtijeva poput nekih dosadašnjih, poseban način čuvanja na niskim temperaturama, probleme s transportom i općenito, manje je delikatno za primjenu.

Virus neće nestati

Za razliku od onih koji su najavljivali kako će virus koji uzrokuje covid-19 infekciju jednom jednostavno nestati, prof. dr. sc. Morović kaže, kako je na žalost, posve sigurno da neće nestati. Osim skupih monoklonskih antitijela i njihovih kombinacija koje neće biti jednako dostupne svim zemljama niti bolesnicima, prof. dr. sc. Morović ističe kako su učinkovitost pokazala i dva ozbiljnija antivirusna lijeka čija bi dostupnost mogla biti značajno obimnija.

Na pitanje o tome hoće li se poput omikrona pojaviti varijante i mutacije kojima virus pokušava izbjeći imunitet domaćina stečen cijepljenjem, i izroditi se u supermoćan i posve nesavladiv oblik, prof. dr. sc. Morović kaže kako po svemu što dosad znamo, baš nitko ne može reći u kojem bi se smjeru situacija s pandemijom mogla razvijati.
Jedina je utjeha to, da nikad u povijesti čovječanstva, toliko snaga, znanja, financijske potpore, i sveobuhvatnog znanstvenog rada i istraživanja nije bila upregnuta ka savladavanju bolesti koja je izazvala pandemiju.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments