fbpx
Zdravstvena pismenostMagistra Jurak objašnjava što je sindrom suhog oka

Magistra Jurak objašnjava što je sindrom suhog oka

Suze imaju bitnu socijalnu i emocionalnu ulogu no u anatomskom smislu pružaju vlažnost oku. Smanjena sekrecija suza može dovesti do sindroma suhog oka koji se u najvećem broju slučajeva opisuje kao osjećaj pijeska u očima. Uzrok može biti u smanjenoj produkciji suza ili povećanom isparavanju suznog filma u oku.

Suho oko može uvelike smanjiti kvalitetu života zbog značajnog utjecaja na svakodnevne aktivnosti poput čitanja, pisanja ili gledanja u ekran. Učestalije je u žena te u osoba starije životne dobi. Kod osoba koje žive u suhim predjelima te koje koriste određene lijekove poput antihistaminika (antialergijskih lijekova), hormonske kontracepcije ili antidepresiva. Sindrom suhog oka može izazvati brojne simptome poput osjećaja pijeska ili stranog tijela u oku, svrbeža, crvenila te zamućenog vida, a osobe mogu biti i podložnije razvoju infekcija.

Iako je to kronično stanje može se efektivno i brzo kontrolirati. Kako bi se smanjili simptomi mogu se koristiti razne kapi za oči (umjetne suze) koje će površini oka pružiti dodatnu hidrataciju. Dobar izbor bi bile kapi koje ne sadrže konzervanse te noćni gelovi koji se stavljaju u oči prije spavanja. Pacijente se može savjetovati i oko korištenja ovlaživača zraka u prostorijama u kojima borave. I zbjegavanje dima cigareta te smanjenja izloženosti ekranima i dugom čitanju. Kod težih stanja, mogu biti propisani topikalni pripravci koji sadrže kortikoteroide. Ukoliko se kroz nekoliko tjedana korištenja određenih pripravaka stanje ne poboljša, svakako se preporuča odlazak liječniku.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike