fbpx
AktualnoImamo prvu generaciju sestara i tehničara specijalista za hitnu!

Imamo prvu generaciju sestara i tehničara specijalista za hitnu!

Prva generacija specijalizanata medicinskih sestara i tehničara prvostupnika vanjske hitne medicinske pomoći u ponedjeljak je započela s polaganjem ispita. Podsjetimo, Ministarstvo zdravstva krajem ožujka 2023. županijskim je zavodima za hitnu medicinu dodijelilo 17 ugovora vrijednih 3,8 milijuna eura za 111 ovih specijalizacija. Projekt je pokrenut na inicijativu voditelja programa specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva dr.sc. Antuna Bajana i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Njime će prvostupnici imati veće kompetencije i ovlasti u izvanbolničkoj hitnoj medicinskoj službi.

Dostupnija skrb

Ovaj ponedjeljak polaganju ispita pristupilo je 20 od ukupno 144 specijalizanata iz cijele Hrvatske. „Led su probili“ iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Virovitičko podravske županije. Valja naglasiti da se provedba projekta održavala pri Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku. Ministar zdravstva Vili Beroš najavio je kako će projekt osigurati puno dostupniju hitnu medicinsku skrb.
Mentorica polaznika tri slavonske županije, doc. dr. Vedrana Makarović, dr. med. spec. interne medicine, subspec. kardiolog i pročelnica OHBP-a KBC-a Osijek nije krila oduševljenje što se u Hrvatskoj stvara tim medicinskih sestara i tehničara koji će imati odriješene ruke za rad u sklopu jasno propisanih kompetencija. A pri čemu je i ordiniranje 17 lijekova na terenu, ovisno o dijagnozi.

Još dvije generacije

– Jako sam ponosna što mi je pripalo povjerenje i čast voditi ove krasne i sposobne ljude u njihovom specijalističkom usavršavanju. Polaznici su sestre i tehničari koji imaju iza sebe radni staž od tri do 17 godina, dakle ogromno radno iskustvo. Odradili smo sve prema zadanom programu, izuzetno zahtjevnih 430 sati vježbi na OHBP nakon što su godinu dana slušali predavanja iz hitnih stanja svih grana medicine – rekla je dr. Makarović. Ispiti će se održavati cijeli tjedan. Istaknula je odličan odaziv iz cijele Hrvatske, a spomenimo i da je prva generacija gotova dok druga kreće s predavanjima. Treća generacija očekuje se na jesen, a naša je sugovornica dobila već sedam mentorstava na što je iznimno ponosna. Također, zahvalila je kolegama s ginekologije, infektologije, psihijatrije i pedijatrije koji su, ističe, nesebično sudjelovali u vježbama pri svojim hitnim ambulantama.
Po prvi put u Hrvatskoj medicinske sestre i tehničari imat će pravo u okvirima vanjske hitne medicinske pomoći potvrditi dijagnozu i ordinirati lijekove koji se smiju davati u određenim indikacijama.

Dr. Makarović ističe da su njezini polaznici uspješno svladali sve zahtjeve programa. Nema sumnje da će to učiniti i polaznici iz ostalih županija. Prvi dan ispite su položili: Zavod za HMP OBŽ: Damir Duvnjak, Ivan Vilović, Toni Grcić, Danijel Sabanović, Martina Simek, Zdenko Damjanović, Ivan Romić Jorgić, Robert Vrselja, Antonija Turkalj, Tomislav Tomas i Mario Vukomanović.

Zavod za HMP VSŽ: Karlo Čuljak, Pero Vrebac, Leonardo Ličanin i Zvonimir Jelić.

Zavod za HMP VPŽ: Željko Lovreković, Goran Šljivac, Željko Škiljić i Marko Vlajnić.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike