HZJZ poziva na anonimno i besplatno testiranje na HIV
foto:freepik

Europski tjedan testiranja na HIV i ove će se godine tradicionalno obilježiti krajem studenoga, ususret Svjetskom danu borbe protiv AIDS-a, 1. prosinca.

Tim povodom HZJZ će provoditi od 22. do 26. studenoga u Zagrebu besplatno i anonimno testiranje na HIV, na adresi Rockefellerova 12, od 15 do 19 sati. Europski tjedan testiranja na HIV u Hrvatskoj se održava pod sloganom “Nema maženja bez paženja“, a pouzdanost brzog testa je 99,8 posto.
Brzi test se provodi uzimanjem nekoliko kapljica krvi iz prsta te je već kroz nekoliko minuta poznat HIV status osobe koja se testira.   U slučaju pozitivnog testa, odmah se pruža psihološka pomoć te se osobu upućuje na daljnju obradu i liječenje u Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

HIV virus humane imunodeficijencije napada obrambeni sustav, a razdoblje bez simptoma bolesti može potrajati i do deset godina. Osobe koje su zaražene virusom HIV-a, a nemaju simptome, virus mogu prenijeti na druge osobe. Pojava simptoma znači razvoj bolesti odnosno sindroma stečenog nedostatka imuniteta (AIDS), što uključuje umor, noćno znojenje, smanjenje tjelesne mase, promjene na koži i sluznicama, povećanje limfnih čvorova, proljev, kašalj i veću mogućnost obolijevanja od drugih bolesti. Bolest se ne može izliječiti, ali se napredovanje bolesti i pogoršanje simptoma može spriječiti antiretrovirusnim lijekovima. Što se ranije otkrije infekcija HIV-om, to je liječenje uspješnije, poručuje HZJZ.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments