Hrvatski tečaj medicinskog odgovora na veliku nesreću
foto: Shutterstock

Ministar zdravstva Vili Beroš jučer je došao u Slavonski Brod podržati Hrvatski tečaj medicinskog odgovora na veliku nesreću koji se održava osmu godinu u tamošnjoj Općoj bolnici.

Do danas je tečaj završilo 449 polaznika, od zdravstvenih radnika do pripadnika ostalih žurnih službi, a ove godine okupio je 60 polaznika. Namijenjen je svima koji su uključeni u sustav zbrinjavanja velike nesreće od mjesta događaja do operacijskih sala i jedinica intenzivnog liječenja i predstavlja primjer multidisciplinarnog pristupa rješavanju kriznih situacija.

– Velike nesreće poput one koja je pogodila putnike kosovskog autobusa kod Slavonskog Broda donose gubitke velikih razmjera, ali pokazuju i jedinstven odgovor našeg zdravstvenog sustava prilikom spašavanja preživjelih građana, izjavio je Beroš prigodom održavanja edukacije.

Riječ je o poslijediplomskom tečaju Europskog društva za traumatologiju i hitnu kirurgiju, a održava se u organizaciji Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu i Hrvatskog društva za medicinu katastrofe.

– Zahvaljujući dugogodišnjoj provedbi ove edukacije, imamo jedinstven sustav medicinskog odgovora na velike nesreće, ali i kontinuiranu provjeru postojećih protokola kako bismo konstantno unaprjeđivali zbrinjavanje hitnih pacijenata u velikim nesrećama i katastrofama“, istaknula je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević.

Nijedna zemlja nije imuna na potencijalne velike nesreće i terorizam, ali intenzivnom suradnjom svih žurnih službi i kontinuiranom edukacijom medicinskog zbrinjavanja može se osigurati brz i kvalitetan odgovor sustava na složene krizne situacije.

– To je jedini način uspješnog odgovora na masovnu nesreću“, nadovezao se ravnatelj slavonskobrodske bolnice koja je centar za tu edukaciju po programu Ministarstva zdravstva od 2014. godine. Tragedija kod Slavonskog Broda ostavila je trag na svima nama, ali i malu utjehu što smo još jednom pokazali uigranost i najvišu razinu kvalitete zbrinjavanja hitnih pacijenata“ istaknuo je ravnatelj Josip Samardžić.

S time se složio ministar Beroš zaključujući da “ovim tečajem ujedinjujemo znanje i iskustvo čitavog zdravstvenog sustava koji u ključnim trenucima pruža najbolje od naše struke.“

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments