Povodom Svjetskog dana jetre, 19. travnja Zaklada za rijetke bolesti jetre želi istaknuti ovogodišnju globalnu temu „Hrana je lijek“ i naglasiti ključnu ulogu pravilne prehrane u očuvanju zdravlja jetre.
Jetra je vitalni organ odgovoran za više od 500 funkcija uključujući filtriranje krvi, razgradnju toksina, sudjelovanje u probavi i pohranu energije. Svaki obrok i piće koje konzumiramo utječu na njezinu funkciju, a čak se i dugogodišnja oštećenja mogu ublažiti promjenama u načinu života. Procjenjuje se da u svijetu oko 1,5 milijardi ljudi boluje od bolesti jetre, a godišnje se izgubi oko dva milijuna života. Rana prevencija može spasiti mnoge od ovih života.
– Najčešća bolest jetre je nealkoholna masna jetra koja je povezana s nezdravom prehranom, nedostatkom kretanja i pretilošću. Od nje boluje 30 posto svjetske i 25 posto europske populacije. U Hrvatskoj svaki četvrti građanin ima nealkoholnu masnu jetru, a godišnje se dijagnosticira oko 500 novih slučajeva raka jetre, navodi Antonija Šimunković upraviteljica Zaklade za rijetke bolesti jetre.
U ranoj fazi bez simptoma
Glavni rizični čimbenici za razvoj bolesti su prekomjerna tjelesna masa, konzumacija alkohola, pušenje i prehrana bogata šećerom, mastima i prerađenom hranom. Nealkoholna masna jetra može postupno dovesti do upale, ciroze ili raka jetre. Bolest je često u svojim ranim fazama bez simptoma, stoga je rano otkrivanje važno, podsjeća Šimunković.
– Srećom, 90 % bolesti jetre izlječivo je ako se otkrije na vrijeme. U težim slučajevima, transplantacija jetre može biti jedini izlaz. U Hrvatskoj se godišnje obavi oko 100 transplantacija, najčešće zbog tumora jetre, ciroze uzrokovane alkoholom i ciroze kao posljedice nealkoholne masne jetre, ističe Šimunković.
Utjecaj prehrane
Pravilna, uravnotežena prehrana bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i nemasnim proteinima pomaže u prevenciji bolesti i podržava funkciju jetre. No, zdrava prehrana mnogima i dalje nije pristupačna zbog cijena i prehrambenih navika koje oblikuju tržište i društvo. Važno je prepoznati ove prepreke i informirati se o utjecaju prehrane na naše zdravlje te napraviti male, ostvarive promjene u načinu života.
– Pozivamo sve građane da se uključe u obilježavanje Svjetskog dana jetre; informirajte se o važnosti zdrave prehrane i njezinom utjecaju na jetru. Uvedite male, ali značajne promjene u prehrani koje mogu pozitivno utjecati na zdravlje jetre, poziva Antonija Šimunković.
Više informacija mogu se pronaći na ovom linku.











