fbpx
AktualnoEuropska preporuka za Merckove tablete protiv covida

Europska preporuka za Merckove tablete protiv covida

Iako taj lijek još nema  odobrenje za stavljanje u promet u Europskoj uniji, EMA navodi da ga se može primjenjivati u liječenju covida-19 kod odraslih osoba kojima nije potrebna terapija kisikom a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti.

Ističe da je molnupiravir potrebno primijeniti u što kraćem roku nakon potvrde bolesti, unutar pet dana od pojave simptoma. Dostupan je u obliku kapsula te ga je potrebno uzimati dva puta dnevno tijekom pet dana.
EMA je izdala preporuku kako bi podržala nacionalna tijela u odlučivanju o mogućem ranom korištenju lijeka prije odobrenja za stavljanje u promet,  primjerice u sklopu hitne primjene, a s obzirom na rastuće stope obolijevanja i smrtnosti od covida u EU. Lagevrio je eksperimentalni antivirusni lijek u kapsulama. Proizvodi ga američka tvrtka Merck, a djeluje tako da ometa proizvodnju genetskog materijala (RNA) virusa. Očekuje se da će ometanjem proizvodnje RNA virusa SARS-CoV-2 Lagevrio spriječiti virus da se umnožava u stanicama organizma.

Prva ga je, početkom studenog, odobrila Velika Britanija, a još je uvijek na reviziji u Američkoj agenciji za hranu i lijekove (FDA).
Vezano uz sigurnost primjene Merckova lijeka, najčešće zabilježene nuspojave bile su blage ili umjerene te su uključivale proljev, mučninu, vrtoglavicu i glavobolju, navodi EMA.
EMA savjetuje da se njime ne liječe trudnice, dojilje ili žene koje planiraju trudnoću.  Europska agencija navodi i da se njezine preporuke mogu koristiti kao podrška odlučivanju na nacionalnoj razini vezano uz raniji pristup lijeku, odnosno moguću primjenu prije službenog davanja odobrenja za stavljanje u promet.
EMA je objavila i da je započela pregled dokumentacije o Pfizerovom antivirusnom lijeku Paxlovidu kako bi eventualno dala preporuke i za njegovo korištenje prije odobrenja.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike