Dr. Pavlović o razbijanju bubrežnih kamenaca perkutanim putem

Datum:

Uz KBC Zagreb jedina bolnica gdje se operativan zahvat razbijanja bubrežnih kamenaca radi perkutanim putem na pacijentima u ležećem položaju je KBC Osijek. Ovo ne treba čuditi budući je Zavod za urologiju osječke bolnice Referentni centar Ministarstva za urolitijazu. Ovu operativnu tehniku u Osijeku su uveli još 2018., a do sada su izveli oko 500 ovakvih zahvata. Kako je ovu tehniku KBC Zagreb uveo tek od nedavno, velik broj pacijenta iz cijele Hrvatske pa i susjedne BiH dolazi u Osijek na ovaj zahvat. Ovoga tjedna na edukaciju iz suvremenih pristupa u liječenju urolitijaze u Osijek su došla i dva liječnika iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.
– Kao Referentni centar za urolitijazu Ministarstva zdravstva RH naš je zadatak da organiziramo edukacije iz tog područja. Do sada su na edukaciji kod nas bili urolozi iz gotovo cijele Hrvatske. Sada su tu i kolege iz BiH koji žele uvesti ovu tehniku u svoju ustanovu kako pacijenti više ne bi morali dolaziti u Osijek. Liječenje kamenaca perkutanim pristupom znači da je riječ o pristupu kroz kožu na dvije strane prirodnim otvorima. Odnosno s jedne strane ulazimo kroz mokraćnu cijev fleksibilnim instrumentom do bubrega, a s druge strane kroz kožu. To do nedavno nije radio nitko u Hrvatskoj osim nas.

Poštedniji zahvat

Tek odnedavno ovu tehniku primjenjuje i KBC Zagreb. Ono što je za pacijenta važno i poštednije je da se operacije razbijanja kamenaca inače rade potrbuške. No, mi zahvat radimo s pacijentima u ležećem položaju na leđima. Takav način je jednostavniji i za anesteziju, a pacijenti ga bolje podnose. Traje jedan do dva sata i poslije toga se drugi dan vadi kateter, a treći ide kući. Prema svakom pacijentu se primjenjuje individualan pristup, a većina pacijenta je pogodna za ovu vrstu uklanjanja kamenaca, objasnio je dr. Oliver Pavlović, pročelnik Zavoda za urologiju KBC-a Osijek.
Na osječkoj urologiji napominju i da jednom razbijeni kamenac ne znači da se neće vratiti.

Nedovoljno tekućine

– Kamenac se nažalost često vraća, ali je sve individualno. Imali smo slučaj gdje se pacijentici kamenac vratio u roku od šest mjeseci. Ali to su rijetki slučajevi. Iako postoje ponekad neki infektivni ili metabolički razlozi za stvaranje kamenaca većinom se ne može protumačiti stvaran razlog jer je većina kamenaca oksalatna. No, smatra se kako je jedan od povoda za nastanak kamenaca svakako slaba konzumacija tekućine odnosno dehidracija i staza urina. Znači tamo gdje je urin superkoncentriran i gdje nema čišćenja bubrega svakako da je pogodnije za nastanak kamenaca nego kod osoba koje uzimaju veće količine tekućine i gdje se bubrezi stalno čiste, napominje dr. Pavlović.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...