Veći suicidalni rizik kod osoba koje idu na operaciju karcinoma

Datum:

Dr. sc. Ivan Ćelić pročelnik je Zavoda za dualne poremećaje Klinike za psihijatriju Vrapče, ovaj njegov tekst prenosimo uz dopuštenje.

Prema studiji objavljenoj u časopisu JAMA Oncology, učestalost samoubojstava povećana je među pacijentima koji se podvrgavaju operaciji karcinoma.
Alexandra L. Potter iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu sa suradnicima provela je retrospektivnu kohortnu studiju koristeći podatke iz baze podataka Surveillance, Epidemiology, and End Results Program kako bi ispitali učestalost samoubojstava i vrijeme počinjenja samoubojstva među pacijentima koji su podvrgnuti operaciji za 15 najsmrtonosnijih karcinoma od 2000. do 2016. u SAD-u. Pri tome su identificirani čimbenici povezani s povećanim suicidalnim rizikom.
Ukupno je 1 811 397 pacijenata zadovoljilo kriterije za uključivanje u studiju. Istraživači su otkrili da je nakon operacije raka 1494 pacijenata (0.08%) počinilo samoubojstvo. U usporedbi s općom populacijom SAD-a, učestalost samoubojstava bila je značajno veća među pacijentima koji su bili podvrgnuti operaciji raka grkljana, usne šupljine i ždrijela, jednjaka, mjehura, gušterače, pluća, želuca, jajnika, mozga te debelog crijeva i rektuma (standardizirani omjeri mortaliteta 4.02, 2.43, 2.25, 2.09, 2.08, 1.73, 1.70, 1.64, 1.61, odnosno 1.28).
Od samoubojstava, oko 3%, 21% i 50% počinjeno je unutar prvog mjeseca, prve godine i prve tri godine nakon operacije. Najveći rizik od samoubojstva uočen je za muškarce, bijelce, rastavljene ili samce.
“Napori da se provede redoviti probir psihosocijalnog distresa pacijenata tijekom prijeoperativne evaluacije i postoperativnog oporavka i napori da se poveća psihosocijalna podrška za te pacijente tijekom postoperativnog oporavka mogu predstavljati moguće strategije za smanjenje rizika od samoubojstva među pacijentima koji se podvrgavaju operacijama raka.”.

 

Izvornik: Potter AL, Haridas C, Neumann K, i sur. Incidence, Timing, and Factors Associated With Suicide Among Patients Undergoing Surgery for Cancer in the US. JAMA Oncol. 2023 Jan 12.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...