AktualnoBeroš: Broj liječnika i plaće rastu, a pacijenata se smanjuje

Beroš: Broj liječnika i plaće rastu, a pacijenata se smanjuje

Hoće li Hrvatska liječnička komora smanjiti svoju obveznu članarinu? Gdje su bili kad su se u pandemiji liječnici žrtvovali? A plaće primali i oni koji tada nisu radili? Dio je to upitnika koji proizlaze iz otvorenog pisma ministra Vilija Beroša naslovljenog Tko to tamo protestira?

S današnjim prosvjedom čiji je HLK jedan od organizatora Beroš je poslao pismo u kojem direktno propituje motive organizatora. Za Hrvatski liječnički sindikat piše kako mu je upravo ova administracija vratila reprezentativnost. I započela kolektivne pregovore.

I upravo u trenutku kada su ti pregovori započeli sindikat javno prosvjeduje? Da li tada možemo smatrati pregovaranje o materijalnim pravima zaposlenih u zdravstvu u dobroj vjeri? stoji u beroševu pismu.

Primarce koje u prosvjedu organizira KOHOM u pismu pita “kada je trebalo što prije procijepiti punoljetnu populaciju, tada su krenuli javni otpori određene udruge liječnika obiteljske medicine i njene čelnice”. Nadalje, otvoreno pismo navodi i brojke prema kojima je hrvatsko zdravstvo “teško” oko četiri milijarde eura. Od toga 1,6 milijardi eura je trošak zaposlenih u zdravstvu. Rastao je broj zaposlenih i njihove plaće.

– I dok broj liječnika i djelatnika zdravstvenog sustava godinama kontinuirano raste, broj zdravstvenih osiguranika, naših pacijenata, se smanjuje. Brojke su neumoljive. U razdoblju od 2016. do danas broj osiguranika pao je za 150.000  dok je broj zaposlenih porastao za 9.168, piše Beroš i pita: Tko to tamo protestira, protiv koga i protiv čega?

Osim onoga što nećete, bilo bi građanski pristojno i radi interesa hrvatskih pacijenata korektno i odgovorno glasno i otvoreno reći što, kako, s čim i s kim mijenjati na bolje hrvatsko zdravstvo. Protest sigurno neće donijeti boljitak. Ako je sve ovo i u neke druge svrhe, previše je!, stoji u pismu.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike