Ako prođe ovaj zakon pacijenti se neće javljati liječniku iz straha da ne ostanu bez vozačke

Datum:

Po predloženim zakonskim izmjenama, obiteljski liječnici bit će obavezni obavijestiti policiju ako njihov pacijent koristi terapiju koja ugrožava vozačke sposobnosti. Posljedično, velik broj hrvatskih građana mogao bi privremeno ili trajno ostati bez vozačke dozvole, upozorava KoHOM.
Udruga obiteljskih liječnika ističe da resorno ministarstvo nije definiralo koja bi to bila zdravstvena stanja koja trajno ili privremeno utječu na zdravstvenu sposobnost vozača za sigurno upravljanje motornim vozilom.

Sva zakonska odgovornost prebacuje se na liječnike za koje je propisana kazna od pet do deset tisuća kuna ukoliko ne prijave pacijente MUP-u, te se može očekivati da će na liječnike nasrnuti i osiguravajuće kuće i teretiti ih za milijunske iznose.
Iz KoHOM-a stoga kažu da će preporučiti obiteljskim liječnicima da policiji prijavljuju zabrane vožnje za sva zdravstvena stanja za koja procijene da bi mogla potpasti pod kategoriju – smanjene sposobnosti za upravljanje vozilom, kao i u slučajevima korištenja određenih lijekova.

Sporno im je i što Vlada ni u jednom trenutku nije dala podatke o tome za koji je broj prometnih nesreća uzrok bilo zdravstveno stanje vozača.
KoHOM apelira na saborske zastupnike i građane da reagiraju na ovakav zakonski prijedlog koji krši više zakona, koji nije učinkovit i koji u praksi neće doprinijeti poboljšanju stanja sigurnosti na cestama.
Ministru zdravstva Viliju Berošu zamjeraju što nije reagirao po ovom pitanju ni stao na stranu liječnika.  No, prođe li ovakav vladin prijedlog, pacijenti ne samo da se neće odazivati na sistematske preglede, već se neće svom liječniku javljati ni kada budu stvarno bolesni zbog straha da ne ostanu bez vozačke dozvole, poručuje KoHOM.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...