Zdravstvena pismenostDobra priprema smanjuje stres - anesteziološka priprema djece prije otorinolaringoloških zahvata

Dobra priprema smanjuje stres – anesteziološka priprema djece prije otorinolaringoloških zahvata

Od trenutka ulaska u bolnicu, svo zdravstveno osoblje uključeno u prijeoperacijsku pripremu, operativni zahvat i poslijeopracijsku skrb radi timski kako bi sigurnost djeteta bila na najvišoj mogućoj razini i cijelo iskustvo operacije i boravka u bolnici bude jedno ugodno iskustvo.

Priprema za operacijski zahvat bi trebala početi razgovorom s djetetom tjedan do dva ranije, za djecu dobi od 2 godine naviše. Najuputnije je razgovarati otvoreno, mirno i jednostavno, na način da zbog toga što ju/ga često boli grlo (ili drugi razlog) mora ići na operaciju zbog koje će se osjećati puno bolje. Izrazito je važno pružiti djetetu podršku i da će majka/otac/skrbnik (u daljnjem tekstu:roditelj) biti uz njega/nju (ovisno o praksi pojedine zdravstvene ustanove) te NE „podmićivati“ dijete, obećavati kako ništa neće boliti ili ju/ga plašiti na bilo koji način. Čak se i vrlo mala djeca vrlo zrelo postave i dobro reagiraju ako se krene razgovarati na vrijeme i da im se vremena da se pripreme.

Također, važno je da operater bude upoznat sa zdravstvenim stanjem djeteta i mogućim bolestima kako bi se iste pravovremeno kontrolirale, prije planiranog pregleda u anesteziološkoj ambulanti. U dogovorenom terminu dijete i roditelj dolaze u anesteziološku ambulantu gdje anesteziolog obavlja anesteziološki pregled i razgovor s roditeljem. Zbog uvjeta pandemije COVID-19, u pratnji u pravilu dolazi jedan roditelj, najčešće onaj koji ostaje s djetetom u bolnici nakon zahvata – ukoliko bolnica u kojoj se obavlja operacijski zahvat pruža takve uvjete. Nakon pregleda laboratorijskih i drugih nalaza i pregleda djeteta, daju se upute roditelju.

Upute u 3 slova – APH

Od neizmjerne važnosti je da se upute poštuju kako bi se osigurala maksimalna sigurnost djeteta. Dan prije planiranog zahvata dijete ne smije ništa jesti nakon ponoći (najčešće je zadnji obrok večera) te iza ponoći smije piti vode do 06 sati na dan operacije. Iako roditelji uvijek dobiju sve upute prije odlaska kući nakon operacijskog zahvata, volimo reći da roditelji zapamte 3 slova – APH:

1) A – analgezija: u ranom poslijeoperacijskom razdoblju i nakon dolaska kući iz bolnice važno je djetetu osigurati da ga ne boli prvih par dana nakon zahvata, prilagođenih težini djeteta i u pravilnim vremenskim intervalima.

2) P – prilagođena prehrana u trajanju od 10-tak dana: kako se operacijsko polje nalazi na granici dišnog i probavnog sustava, dobra analgezija navedena gore je osnovni preduvjet da dijete pije i jede bez poteškoća. Drugi preduvjet je da hrana bude prilagođena trenutnom stanju, a to znači da ne smije biti prevruća, kruta, izrazito začinjena. Kao primjer namirnica navodimo mekani dio kruha, tjesteninu, rižu, kuhano meso sa ili bez umaka, rashlađena variva i juhe, pudinge, jogurte, mekano voće, kompote…

3) H – hidracija: kao što je adekvatna hidracija važna u svakodnevnom životu, tako je važna i u poslijeoperacijskom razdoblju. Dobro je da roditelji vode brigu koliko dijete pije kroz dan i potiču ga na pijenje vode i raslađenog čaja ukoliko se unos smanjuje od uobičajenog kako bi se osigurao dovoljan unos tekućine i time optimalan poslijeoperacijski tijek.

Operacija i oporavak

Operacijski zahvat, ovisno o vrsti operacije, u pravilu traje od 45-90 minuta. Ukoliko bolnica ima takve mogućnosti, roditelj može odabrati želi li ući sa djetetom u operacijsku salu do početka uspavljivanja ili pričekati završetak operacije bez ulaska u operacijsku salu.

OBA pristupa su ispravna te je važno da roditelj uvijek postupi kako se osjeća jer jedino tako može pružiti potrebnu podršku svom djetetu u poslijeoperacijskom razdoblju.

Po završetku operacijskog zahvata, opet ovisno o uvjetima i mogućnostima ustanove, dijete uz roditelja boravi u sobi za oporavak te se potom premješta na bolnički odjel. Na odjelu se dijete prati, osigurava adekvatna hidracija i analgezija te se postupno uvodi tekućina na usta, a potom i hrana. Vrlo je važno da roditelji ne daju samoinicijativno hranu i piće svom djetetu bez znanja liječnika i medicinskih sestara. Dijete se otpušta kući ili isti ili idući dan, ovisno o vrsti operacijskog zahvata, poslijeopracijskom tijeku i drugim medicinskim i nemedicinskim čimbenicima.

Nadamo se da će ovaj tekst pomoći u boljoj pripremi i djece i roditelja kako bi boravak u bolnici ostao u sjećanju kao jedno pozitivno iskustvo, na zadovoljstvo djeteta i roditelja, ali nas liječnika i medicinskih sestara kojima je najdraže vidjeti sretno i veselo dijete.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno