Krema za lice od goveđe masti jedan je od novijih, a svakako i čudnijih, trendova u skincare rutini u Europi. Isprobali smo ovaj kozmetički hit i zaključujemo da je krema — odlična. U tekstu saznajte zašto se goveđa mast uopće koristi u kozmetici, kakvo je naše iskustvo s kremom i proizvođačem, kako nastaje tallow, a osobito na što moramo pripaziti pri odabiru ili uopće korištenju.
Ukorak s trendom jednostavne i prirodne kozmetike
Goveđa mast u kozmetici se koristi kao emolijens za dehidriranu kožu, često u proizvodnji sapuna, losiona ili balzama. Pojednostavljeno, kao omekšivač i ovlaživač kože. Nije toliko nova njezina upotreba u kozmetici, koliko prodaja krema koje je sadrže kao glavni ili jedini sastojak.
Dakle ukorak je s trendom jednostavne prirodne kozmetike, poput mnogo skupljih skandinavskih krema od meda. Možda zvuči nelogično, ali među korisnicima je osobito popularna u tretiranju akni i raznih ekcema kože. No o stvarnim koristima ovakvih krema za ozbiljne kožne probleme nema jasnih znanstvenih dokaza, a i sigurnost ovisi o kvaliteti proizvoda.
Mayo Clinic: može poboljšati elastičnost kože
Njega lica goveđom masti, poznatija kao tallow, trend je koji nam je stigao iz Sjedinjenih Američkih Država. Njihova Mayo Clinic, jedna od najprestižnijih bolnica u svijetu, o goveđoj masti u kozmetici ima uglavnom samo riječi hvale.
“Budući da je sastav goveđe masti sličan prirodnim uljima koja proizvodi naša koža, može se koristiti kao hidratant, a prema osjetljivoj koži je blaga. Konjugirana linolna kiselina (CLA) ima protuupalna svojstva koja pomažu zadržavanju vlage i smanjenju oksidacije, a zajedno s vitaminima topivima u mastima, također prisutnima u goveđoj masti, može poboljšati elastičnost kože i njezin zdrav izgled, nanosi li se lokalno.”, navode iz Mayo Clinic.
Nije pogodna kao podloga za šminku
Krema koju smo odabrali pakirana je u staklenoj tamnoj kozmetičkoj posudi, poput onih za čuvanje ulje. Upute nalažu da se čuva zatvorena u kupaonskom ormariću, sklonjena od utjecaja svjetla. Blago je žute boje, a očekivani neugodni miris je minimalan.
Doduše, miris nekome može biti neprivlačan, drugome jedva primjetan. Upravo zato, a i zbog masne teksture, naše je iskustvo pokazalo da ju je najbolje nanositi navečer. No tada češće mijenjajte jastučnicu. Nije pogodna kao podloga za šminku, ali je vrlo maziva čim dođe u doticaj s toplinom ruku.
Ono što je vrlo pozitivno jest osjećaj mekoće kože nakon svega par dana upotrebe. Primijetili smo i ravnomjerniji ten, no to može biti rezultat mnogočega. Za osobe s masnijom kožom od važnosti je i da nismo uočili da začepljuje pore lice, a ujutro se pak lako ispire nježnim čistačem.
Valja dodati kako krema nije blaga kako smo isprva očekivali. Samim time što je riječ o kozmetici s epitetom “prirodno”, to je ne čini neutralnom ili potpuno sigurnom za osjetljiviju kožu.
Krema od goveđe masti može se nanositi i na druge dijelove tijela, a mi smo je isprobali na suhoj koži laktova. Rezultat je dosta sporiji nego li na koži lica, no vidljivo i osjetilno djeluje.

Testiranje na vlastiti rizik
Za test smo odabrali kremu proizvedenu u Njemačkoj, od masti dobivene s njemačke ispaše. Kako mnoge tvrtke prirodnih kozmetičkih proizvoda postoje tek na Instagramu, prije same primjene provjerili smo proizvođača. Osobito je li proizvod u skladu s pravilima stavljanja kozmetičkih proizvoda na tržište EU.
Sama pretraga brenda bila je dakako jednostavna, nešto manje provjera tvrtke, a provjera sigurnosti kreme za krajnjeg potrošača praktički je nemoguća.
Pronašli smo tvrtku u službenom njemačkom registru te kontaktirali nadležnu sanitarnu inspekciju prema sjedištu tvrtke. Nisu nam pravno u mogućnosti odgovoriti je li ova krema za lice od goveđe masti upisana u europski CPSR sustav (Cosmetic Product Safety Report). Slijedom toga i ima li valjani PIF dokument (Product Information File) kao minimum sigurnosti proizvoda. No zato su diplomatski utvrdili: “Možete biti sigurni da dobro radimo svoj posao”. Sigurni ili ne, kremu smo isprobali na vlastiti rizik.
Krema iz Njemačke s pogrešno navedenim sastojkom
Također smo provjerili deklaraciju na pakiranju. Ona nam, naime, može otkriti mnogo više nego se to čini na prvi pogled. Svaki kozmetički proizvod, pa tako i krema za lice od goveđe masti, mora imati naveden sastav prema službenim standardima. Dakle uz korištenje INCI naziva sastojaka (International Nomenclature Cosmetic Ingredient).
Ovaj nas je dio malo obeshrabrio, jer umjesto INCI naziva “tallow” ili “Adeps bovis” stoji tek opisni sastav “Bio Beef Tallow of 100 grass-fed beef”. Van je ovo pravila koja nalaže EU pa ostaje vidjeti hoće li ovaj “mladi” proizvođač ispraviti lošu praksu.
Valja napomenuti da krema koju smo isprobali sadrži i nešto jojoba ulja, a koje je na deklaraciji navedeno ispravno.
Za kožne probleme prvi je korak struka, ne krema
Unatoč dobrom iskustvu s ovim proizvodom, kod kupovine i primjene svakog novog kozmetičkog proizvoda treba biti na “zdravom” oprezu. Koristi li se ova krema zbog akni, dermatitisa i slično, tada je gotovo pa nužno prethodno razgovarati s liječnikom (dermatologom). Ili barem potražiti savjet iskusnih kozmetičara.
Upravo se svi oni redovito susreću s inovacijama i trendovima na tržištu kozmetike i mnogo prije mogu saznati moguće (ne)željene posljedice. Za razliku od nas odlično su upoznati s kemijom i interakcijom sastojaka s kožom.
Jer jedno su trendovi i obećanja iz reklama, drugo je naša nemogućnost prepoznavanja mogućih marketinških trikova, pa i laži. Zato radije prepustimo riječ struci.

Proizvodnja počinje od “čvaraka”
Dobivanje goveđe masti postupak je koji je u prvom koraku sličan topljenju svinjske masti i izradi čvaraka. Službeno je to “renderiranje”, otapanje masnog tkiva goveda kako bi se razdvojila masnoća od tvrde tvari. Već je u tom prvom koraku za kvalitetu kreme bitno koji se točno postupak provodi. Tako je studija iz 2021. godine utvrdila da je optimalna metoda kratko topljenje mekšeg dijela masnog tkiva uz neprestano miješanje na temperaturi do 80 °C.
Ovo je ispitivanje pokazalo da se time dobiva najviše onih “dobrih”, nezasićenih, masnih kiselina, antioksidanata, mekša mast s boljom mogućnosti upijanja, s najmanje neugodnog mirisa i svjetlije boje. Kako se drugim metodama dobiva ipak veća količina, trebamo biti na oprezu kod odabira proizvođača.
Ciljajte na mast iz provjerenog biološkog uzgoja
Ispaša goveda jednako je važna kao, uostalom, i kod proizvodnje mesa. Govedo koje se hrani na zdravim pašnjacima imat će i kvalitetniji sastav masnoća i mesa, utvrdile su to brojne studije. Primjerice, u ovoj su zaključili da masnoća goveda koje se hranilo na pašnjaku (jede travu) ima veći udio korisnih masnih kiselina.
Osobito omega-3, ali i drugih linolnih kiselina. One doprinose i stabilizaciji masti, odnosno smanjivanju neželjene oksidacije. Velika je prednost ako mast potječe iz biološkog uzgoja, gdje se redovito kontrolira prisutnost teških metala i drugih kontaminanata.
Nadalje se iz dobivene masti uklanjaju ostaci proteina, vezivnog tkiva ili krvnih ostataka. Ovisno o proizvođaču mast se može kemijski dalje obrađivati kako bi se dodatno uklonili miris ili boja. Na kraju često slijedi popularna whipping metoda koja traje 24 sata.
Njome se mast pretvara u pjenastiju i lakšu teksturu pogodniju za kreme te omogućava dulja trajnost. Slično je to pretvaranju shea maslaca u body butter.
Ako vam ublaženi i pojednostavljeni opis proizvodnje nije ogadio ovu kremu, i/ili vas niije rastužio, prije nego je isprobate dobro se informirajte.
Što trebamo zapamtiti o tallow kremi
-
- Sastav joj je sličan prirodnim uljima kože pa djeluje kao prirodni ovlaživač.
- Najbolju kvalitetu ima mast dobivena kratkim topljenjem na nižoj temperaturi.
- Goveda s pašnjaka daju mast bogatiju omega-3 i CLA masnim kiselinama.
- Treba paziti da proizvod ima registriranog proizvođača i ispravno deklarirane sastojke.
- Krema od goveđe masti nije zamjena za medicinsku njegu kod kožnih bolesti.











