OstaloZbog pritiska na bolnice opatijska Thalassotherapia sekundarni COVID centar

Zbog pritiska na bolnice opatijska Thalassotherapia sekundarni COVID centar

Preseljenjem prvih osam bolesnika iz KBC-a Rijeka u opatijsku Thalassotherapiju započeo je s radom sekundarni COVID centar u Primorsko-goranskoj županiji. Centar je opremljen sustavom za terapiju kisikom koji će biti dostupan svakom bolesniku, te svom ostalom nužnom opremom za dijagnostiku i zbrinjavanja mogućih akutnih komplikacija, te s dovoljnim brojem respiratora za reakciju u slučaju medicinskih hitnoća.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka prof. dr. Alena Ružića koji je u četvrtak ujutro posjetio opatijski centar, u Thalassotherapiju Opatija kao sekundarni centar bit će preseljeni bolesnici u kasnijoj i stabilnoj fazi bolesti, u pravilu nakon 15-og dana boravka u KBC-u. Riječ je o bolesnicima koji i nadalje zahtijevaju specijalistički nadzor, terapiju kisikom i drugo standardno liječenje, ali imaju minimalni rizik od razvoja akutnih komplikacija.

Na slici: Prof. dr. sc. Viktor Peršić, prof. dr. sc. Vladimir Mićović i ravnatelj KBC Rijeka Alen Ružić

Četiri liječnika za 34 bolesnika

„Thalassotherapia je osigurala 34 postelje koje su potpuno opremljene, a o bolesnicima će skrbiti tim od 4 liječnika koji rade u smjenama od 12 sati“ kazao je tom prilikom prof. dr. sc. Viktor Peršić, ravnatelj opatijske Thalassotherapije, ističući kako svi ostali korisnici usluga mogu i dalje na siguran način koristiti usluge ustanove.

Pritisak bolesnika je velik, ali je zdravstveni sustav u županiji čvrst i kompaktan i brine o 3000 aktivnih bolesnika od kojih je oko 200 hospitalizirano, rekao je prof. dr. sc. Vladimir Mićović, ravnatelj županijskog NZJZ.

Ravnatelj KBC-a Rijeka prof. dr. sc. Ružić naglasio je da KBC Rijeka usko surađuje s ostalim zdravstvenim ustanovama u županiji od početka pandemije. Tu, osim epidemiologa Nastavnog zavoda za javno zdravstvo valja istaći specijaliste obiteljske medicine koji daju veliki obol u zbrinjavanju COVID-bolesnika s blažim kliničkim slikama i doprinose kontroli pritiska na bolnički sustav. Kroz detaljno praćenje okolnosti KBC Rijeka trajno uspijeva biti korak ispred, predvidjeti potrebe, te uspješno štititi zdravstveni sustav i osiguravati svu potrebnu zdravstvenu zaštitu našim građanima. Aktivacija opatijskog centra sigurno će pridonijeti rasterećenju KBC-a koja je jedina riječka bolnica, i označiti novi iskorak u ukupnoj kvaliteti zdravstvene zaštite Županije u teškom teretu pandemije. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike