fbpx
Zdravstvena pismenostZašto dolazi do urinarnih infekcija i čemu služi D-manoza

Zašto dolazi do urinarnih infekcija i čemu služi D-manoza

Do urinarnih infekcija dolazi kada bakterije kože ili probavnog sustava uđu u mokraćni sustav gdje se inače ne nalaze. Ovisno u kojem dijelu mokraćnog sustava je došlo do urinarne infekcije, možemo razlikovati upale gornjeg dijela mokraćnog sustava, poput pijelonefritisa (upale bubrega) ili donjeg dijela mokraćnog sustava (cistitis – upala mokraćnog mjehura).
Mokraćni sustav sastoji se od bubrega koji imaju ulogu filtera u našem tijelu te izbacuju otpadne tvari u obliku urina, cjevovoda uretera koji povezuje bubrege s mokraćnim mjehurom te uretre koja služi za izbacivanje urina iz organizma.

Žene su podložnije

Zbog anatomske građe (kraće uretre te blizine probavnog sustava), žene su podložnije razvoju urinarnih infekcija od muškaraca. No, mnogi drugi čimbenici poput trudnoće, dobi ili prethodnih urinarnih infekcija, mogu povećati rizik. Neki od simptoma uključuju peckanje i osjećaj žarenja za vrijeme mokrenja, potrebu za čestim mokrenjem te osjećaj nepotpunog pražnjenja mokraćnog mjehura. Ponekad se mogu javiti i ozbiljniji simptomi poput krvi u urinu te je za takvo stanje potrebna intervencija liječnika.
Za liječenje blagih upala mokraćnih mjehura postoji niz preparata koji se mogu kupiti u ljekarni bez liječničkog recepta. Veliki broj ih je na bazi lista medvjetke. Mogu se naći u mnogim oblicima poput kapsula, prašaka i čajeva. Aktivna supstanca u ekstraktu lista medvjetke je arbutin koji pokazuje antibakterijsko djelovanje protiv E. coli – najčešćeg uzročnika upala mokraćnog mjehura. Takvi preparati se ne bi smjeli koristiti dulje od jedan do dva tjedna. Trudnice bi ih svakako trebale izbjegavati zbog potencijalnog štetnog učinka na fetus.

Uloga D-manoze

Osim medvjetke, za liječenje se može koristiti i D-manoza koja ujedno služi i za prevenciju ponovne pojave urinarnih infekcija. Njeno djelovanje se razlikuje od djelovanja ekstrakta lista medvjetke jer D-manoza sprječava vezanje bakterije na stijenke mokraćnog mjehura.
Iako je veći dio urinarnih infekcija kod žena blagog oblika te se može samoliječiti uz savjetovanje s ljekarnikom, određeni simptomi, lokalizacija upale te popratni simptomi mogu zahtijevati intervenciju liječnika te propisivanje antibakterijskog lijeka. Vrlo je važno naglasiti kako se urinarne infekcije kod muškaraca nikada ne smiju samoliječiti. Potrebno se odmah javiti liječniku ako se sumnja na urinarnu infekciju.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike