fbpx
UdrugeZaklada Nora Šitum afirmira pomaganje drugima

Zaklada Nora Šitum afirmira pomaganje drugima

Zaklada Nora Šitum osnovana je i započela s radom u studenom 2013. godine. Osnivači Zaklade su roditelji pokojne Nore Šitum, majka Đana i tata Ivica, a Zakladu su osnovali po povratku iz Amerike gdje je Nora otputovala na eksperimentalno liječenje od leukemije nakon što su u Hrvatskoj bile iscrpljene sve mogućnosti liječenja. Nora fora strašni lav, kako su je prozvali, ostala je zapamćena po svom osmijehu i borbenosti, a upravo je po njenom osmijehu i nazvana jedna od najvećih humanitarnih akcija u Hrvatskoj „Vratimo osmijeh Nori na lice“ kada su građani Hrvatske u rekordnom roku, u svega nekoliko dana, skupili više od 8 milijuna kuna za njeno liječenje. Hrabra lavica, je nažalost bila previše iscrpljena terapijama i nije uspjela dočekati početak eksperimentalnog liječenja u Philadelphiji. Njena borba završila je 20. ožujka 2013. u dječjoj bolnici „Children’s Hospital of Philadephia“ gdje je i preminula.


Ali, mama Đana Atanasovski s kojom pričamo, cijeloj je toj neumornoj borbi i gubitku s kojim su građani diljem Hrvatske, pa i izvan nje, istinski suosjećali, dala i poseban smisao. S Norinim ocem Ivicom Šitum, u spomen na svoju djevojčicu i zahvalu svima koji su nesebično pomogli da bi njihova Nora otputovala u Ameriku, roditelji osnivaju Zakladu Nora Šitum te u njeno ime nastavljaju pomagati djeci koja se liječe od malignih bolesti i njihovim roditeljima. U više od 7 godina djelovanja Zaklada je organizirala i održala brojna kulturna i sportska događanja, javnozdravstvene manifestacije, promocije, okrugle stolove te nekoliko većih humanitarnih akcija za prikupljanje sredstava za nastavak liječenja djece izvan Hrvatske. Zaklada svake godine povodom obilježavanja blagdana Svetog Nikole obilazi odjele dječje hematologije i onkologije te oboljelim mališanima odnosi poklone i organizira prigodni program.

Zlatni rujan, posebna javnozdravstvena akcija

U rujnu, mjesecu posvećenom podizanju svijesti o malignim bolestima djece, održavaju javnozdravstvenu manifestaciju „Zlatni rujan“ čiji je program namijenjen djeci, naglašavajući koliko je važno pomagati drugima već od malih nogu.


Zaklada djeluje isključivo volonterski, a uz članove obitelji pomažu dragi prijatelji i volonteri Zaklade koji su uvijek spremni pomoći te staviti svoje vrijeme i znanje na raspolaganje. Upraviteljica Zaklade je Norina majka Đana Atanasovska.


Zaklada pruža financijsku pomoć roditeljima djece oboljele od malignih bolesti s naglaskom na one socijalno ugrožene, pomaže u pronalasku smještaja za roditelje, prevođenju nalaza, traženju drugih mišljenja u bolnicama u inozemstvu… Nerijetko se sastaju s roditeljima kojima je ponekad potreban samo razgovor s nekim tko je sve prošao na vlastitoj koži pa najbolje razumije kroz što sve prolazi roditelj djeteta oboljelog od maligne bolesti. U takvim nevoljama svaka je pomoć velika, zato nas Đana Atanskovska i podsjeća na riječi Majke Tereze: „Nije važno činiti velike stvari, već male stvari s velikim srcem“.

Zaklada otvorila vrata novoj terapiji

Kao posebno važno dostignuće Zaklada Nora Šitum ističe dolazak personalizirane CAR-T terapije koja je od kraja 2019. godine dostupna u Hrvatskoj i to na teret HZZO-a, a upravo je Norina priča otvorila vrata ovoj terapiji u Hrvatskoj. Kada je pokrenuta humanitarna akcija za Norino liječenje 2013. godine, ova je terapija u Americi još uvijek bila eksperimentalna i gotovo nedostižna. Danas je ona u Hrvatskoj pacijentima dostupna besplatno, a KBC Zagreb je postao referentni centar za istočni dio Europe što je izvanredno postignuće.

Rad Zaklade možete pratiti na Facebook stranici Zaklada Nora Šitum , a kontaktirati ih se može putem navedene stranice ili maila: giana@zaklada-nora-situm.com

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike