AktualnoZa i protiv maski u školama – žestoka rasprava u Njemačkoj

Za i protiv maski u školama – žestoka rasprava u Njemačkoj

Prema podacima Instituta “Robert Koch” (RKI), u Njemačkoj je trenutno posebno velik broj zaraženih među predškolskom djecom i adolescentima do 19 godina.

Stručnjaci tog instituta, kao i neki medijski eksponirani virusolozi, danima su upozoravali da će se Njemačka vjerojatno na jesen i zimu suočiti s novim i jačim valom epidemije. Istodobno se sve više raspravlja o obavezi maski u školama. U nekoliko saveznih pokrajina ta je obaveza već ukinuta za određene dobi đaka.

U Njemačkoj su savezne pokrajine odgovorne za obrazovanje, pa to nije područje ovlasti savezne vlade.

Potpuno je neprikladno da djeca i mladi satima na nastavi moraju nositi masku, dok odrasli mogu ići u kafić bez maske, rekao je predsjednik Udruge liječnika Klaus Reinhart.

Ovisno o dobi djece

S tim se stavom slaže i predsjednik Udruge pedijatara Thomas Fishbach koji ne vidi razlog zašto bi učenici osnovnih škola nastavili nositi maske na nastavi, pogotovo jer značajno manje pridonose širenju zaraze od adolescenata i odraslih.

Smatra da se odluka mora temeljiti na dobi djece, te da društvo ne može nastaviti očekivati ​​da će najmlađi nositi maske kako bi pokazali obzir prema onima koji se ne žele cijepiti.

Međutim, Melanie Brinkman, specijalistica virusologije, smatra da je ukidanje obaveznog nošenja maski u školama preuranjeno.

Ako želite ukinuti nešto za što je znanstveno dokazano da je korisno i ne košta gotovo ništa, to možete učiniti. Pitanje je samo je li to pametno, rekla je Brinkman iz Helmholtzovog centra za istraživanje infekcija u Braunschweigu.

Ona smatra da je “s obzirom na veliki broj necijepljenih osoba, uključujući i djecu, ova odluka preuranjena i, iskreno, prilično glupa”. Njemačko udruženje prosvjetnih radnika također je skeptično prema prestanku obaveze nošenja maski za školarce, a sindikat obrazovanja VBE također je pozvao na oprez.

Tvrde da bi se djeca mogla ozbiljno razboljeti i ukazuju na rizik od tzv dugotrajnog COVID-a, odnosno dugoročnih posljedica infekcije. Pedijatri, s druge strane, tvrde da postoji znanstveni konsenzus da se djeca i adolescenti rijetko ozbiljno razbole od COVID-a i obično brzo ozdrave.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike