fbpx
AktualnoVrijeme i pacijenti - polemika oko propisanih minuta kod doktora

Vrijeme i pacijenti – polemika oko propisanih minuta kod doktora

Plan i program mjera zdravstvene zaštite u javnom savjetovanju postao je i javna tema. Taksativno nabrojani planovi uz normative što bi i kako trebalo „sutra” izgledati kod doktora. Tu je i vremenski normativ koji na papiru procjenjuje vrijeme za pojedine postupke i preglede u zdravstvu. Doktor Leonardo Bressan nije štedio ovaj dokument i ono što propisuje.

Naravno, nema veze što nitko od stručnjaka koji žive zdravstvo i pružaju one oblike zdravstvene skrbi o kojima se razglaba u tom ‘dokumentu’ nisu bili priupitani za svoje stručno mišljenje i/ili stav o tome što i kako treba mijenjati u sustavu pružanja iste, dio je komentara riječkog obiteljskog liječnika.

Da ne nabrajamo previše, navodi i dr. Bressan propisanih 15 minuta za pregled bebe, dvije minute za skidanje gipsa itd. Na to su reagirali iz Ministarstva zdravstva priopćenjem gdje, uz ostalo, stoji kako je Plan poslan stručnim komorama. Mišljenje Hrvatske liječničke komore se još čeka, ostali su, može se zaključiti suglasni.

Navode i kako ranije propisane striktne minute za neki pregled sad imaju vremenski raspon pa može trajati od deset minuta do pola sata.
– Trideset godina sam radio, za nekog pacijenta treba mi dvije minute da očitam CT i dvije da ga pitam kako se osjeća. No za drugog, kompleksnijeg mi treba 40 minuta, izjava je ministra zdravstva u tom priopćenju.
Iz udruga pacijenata nisu još javno reagirali.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike