Visoka smrtnost od COVID-a pacijenata na dijalizi i transplantiranog bubrega
prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić uz prof.dr.sc. Bojana Biočinu, foto: Darko Tomaš/CROPIX

Smrtnost oboljelih od COVID-19 koji su primorani ići na dijalizu čak je 21 put viša u odnosu prema općoj populaciji. Jednako tako, visoka je smrtnost i bolesnika s transplantiranim bubregom, ako obole od ove infektivne bolesti.

Zastrašujućim podacima o utjecaju i smrtnosti bubrežnih bolesnika od korone svjedočili su i liječnici u hrvatskim bolnicama, a nedugo po početku same pandemije odmah se primjetio koban učinak virusa na bubrege i u dotad zdravih ljudi.

Bubrežni bolesnici su sami po sebi ugroženi bez obzira imaju li kroničnu bubrežnu bolest ili su transplantirani ili na dijalizi – rekla je prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić iz KBC-a Zagreb virtualno okupljenim kolegama na 1. Post COVID simpoziju u organizaciji niza stručnih liječničkih društava Hrvatskog liječničkog zbora.

Sustavno praćenje pacijenata

Upravo je prof. Bašić Jukić uz prof. dr.sc. Vanju Bašić Kes vodila program ovog vrijednog događaja na kojem je iznesen niz aktualnosti, ali i konkretnih iskustava hrvatskih zdravstvenih radnika kroz pandemiju. Jedno od njih jest i iskustvo stručnjaka poput prof. Bašić Jukić kad su u pitanju bubrežni bolesnici te pacijenti s transplantiranim bubregom. Ova je liječnica iznijela konkretne podatke kako su donedavno ukupno imali 140 COVID bolesnika iz potonje kategorije pacijenata, prosječne su dobi 56 godina i u prosjeku 120 mjeseci od transplantacije bubrega.

Odmah po identifikaciji prvih bolesnika uveli smo sustavno praćenje nakon preboljelog COVID-a i od naših 140 zaraženih bolesnika njih 66 je zahtjevalo hospitalizaciju, 11 ih je umrlo tijekom hospitalizacije, ponovnu hospitalizaciju trebalo je njih 17. Prije COVID-a kreatinin je u prosjeku bio 141, nakon COVID-a 145 – rekla je prof. Bašić Jukić.

Zaključak struke, ali i dosadašnjih istraživanja za ovu populaciju pacijenata jest kako je COVID rizik za ljude nakon transplantacije bubrega visok no istovremeno je i visoka smrtnost bolesnika na dijalizi.

Sad je pitanje da li ostati na dijalizi ili odabrati transplantaciju. Pandemija je imala ogroman utjecaj na transplantaciju bubrega.

prof.dr.sc. Nikolina Bašić Jukić, KBC Zagreb

Jedna studija među transplantiranima i onima na dijalizi kaže da pacijenti na dijalizi i na listi čekanja za bubreg imaju viši rizik od infekcije nego transplantirani zbog samog dolaska u bolnicu. Ali isto tako bolesnici s transplantiranim bubregom imaju veću stopu smrtnosti kada se zaraze COVID-om. Dakle, iako je infekcija češća kod dijaliziranih, rizik smrti je viši kod transplantiranih – objasnila je ova liječnica upitavši što u konačnici preporučiti pacijentima.

Privremeno zaustaviti transplantacije

Odgovor na to tražili su i stručnjaci u Francuskoj provođenjem studije kroz koju su, kako je navela, zaključili da je u područjima visoke transmisije virusa bolje zaustaviti privremeno transplantacijske programe.

Kroz samo jedan primjer prof. Bašić Jukić u potpunosti je približila kolika je opasnost i koliko je COVID-19 okrutan prema pacijentima s transplantiranim bubregom.

Ljudi su to koji su već radi bolesti prošli dalek i mukotrpan put od dijalize do čekanja na organ te njegovu transplantaciju. Pacijentica u dobi od 56 godina koja je više godina čekala bubreg i išla na dijalizu preminula je od COVID-19, a prije toga je završila na dijalizi. Unatoč negativnom brisu na COVID, dakle nakon što je infekt da kažemo nestao, ostavio je takav utjecaj na bubreg da je došlo do odbacivanja organa.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments