fbpx
AktualnoUz pravovremenu dijagnozu multipli mijelom može postati kronična bolest

Uz pravovremenu dijagnozu multipli mijelom može postati kronična bolest

Mijelom se danas sve uspješnije liječi, ali je važno bolest otkriti na vrijeme pri čemu važnu ulogu imaju obiteljski liječnici, poruka je Mijelom CRO, udruge za podršku oboljelima od multiplog mijeloma. 

Podaci ukazuju kako dijagnoza već u ordinaciji obiteljske medicine, u odnosu na, primjerice, odjel hitne pomoći, pospješuje ishode liječenja u prvoj godini za čak 50 posto, ukazuju iz ove udruge otkud su povodom Međunarodnog dana multiplog mijeloma predstavili RAKK – Putokaz za ranu dijagnozu ove bolesti.

RAKK Putokaz za ranu dijagnozu multiplog mijeloma rezultat je suradnje Hrvatskog društva za hematologiju, Hrvatske kooperativne grupe za hematološke bolesti (KROHEM), Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) te Udruge za podršku oboljelima MijelomCRO.

Zbog svakodnevnosti simptoma koji prate multipli mijelom i činjenice da u Hrvatskoj od ove bolesti godišnje oboli više od 200 osoba, mnogi obiteljski liječnici nikada se nisu susreli s dijagnozom mijeloma pa će im ove smjernice dodatno skrenuti pažnju na naizgled nepovezane simptome koji mogu ukazivati na ovu rijetku bolest, kako bi pacijente po potrebi usmjerili na dodatne pretrage ili posjet hematologu“ – rekla je dr.med. Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a. 

Kasno otkrivanje bolesti

Do sumnje na ovu bolest, kako su objasnili iz spomenute Udruge, često se dolazi tek nakon loma kostiju, učestalih infekcija ili oštećenja bubrega dok nekima bolest bude otkrivena sasvim slučajno. Da je to put koji treba mijenjati i dijagnozu što ranije postavljati poručila je i prim.dr.sc. Sandra Bašić Kinda:

  • Nažalost, mnogi pacijenti prolaze dugi put i obave niz pretraga prije nego stignu do hematologa i konačne dijagnoze i to je potrebno mijenjati. Oboljelima od multiplog mijeloma u Hrvatskoj su na raspolaganju nove generacije lijekova zahvaljujući kojima je udvostručena stopa petogodišnjeg preživljenja pa bi, uz pravovremeno postavljanje dijagnoze, multipli mijelom od teške zloćudne bolesti mogao postati kronična bolest poput dijabetesa, s kojom je moguće kvalitetno živjeti.

U ovim pandemijskim vremenima dio oboljelih pak zbog straha od COVID-19 ne odlazi redovito na kontrole na što je upozorila Mira Armour, direktorica Udruge, apeliravši na uporabu peroralne terapije tamo gdje je to moguće. Dopredsjednik Hrvatskog društva za hematologiju, prof.dr.sc. Toni  Valković oboljelima od multiplog mijeloma preporučio je cijepljenje protiv COVID-19 u konzultaciji s hematologom. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike