Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

Datum:

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i mladih liječi od opeklinskih ozljeda i njihovih posljedica. Ističu to iz Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u povodu Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece, 7. prosinca.

U prosjeku četiri djeteta godišnje smrtno strada od posljedica zadobivenih opeklina, a 11 ih se teško ozlijedi. Bolnica u Klaićevoj upozorava da su opekline jedna od najčešćih dječjih ozljeda. Nastaju od naizgled bezazlenih situacija u roditeljskom domu do stradanja od visokonaponske struje.

Dječaci su dvostruko više zastupljeni od djevojčica. Najveći dio djece s težim opeklinama hospitalizira se upravo u ovoj bolnici.

Vrhunska skrb

Liječenje djece s teškim opeklinama povezano je često s većim brojem operacijskih zahvata i dugotrajnim boravkom u bolnici. Što uvijek kao posljedicu ostavlja i funkcionalne i estetske posljedice te narušeno mentalno zdravlje djeteta i čitave obitelji.

Opeklinski centar jedna je od važnih sastavnica Dječje bolnice u Klaićevoj. Primjenjuju nove kirurške tehnike, a raspolažu novim materijalima i opremom za liječenje.

Vrhunska intenzivna skrb za djecu s najtežim opeklinama kroz dugi niz godina rezultirali su pozicioniranjem ovog segmenta naše pedijatrijske medicine u sam europski vrh, ističu u Klaićevoj.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opeklinama u djece uklapa se u preventivni program Klinike za dječju kirurgiju i njezina referentnog centra za traumatizam kao dio međunarodnog europskog projekta koji je započela njemačka udruge „Paulinchen“.

U sklopu projekta ukazuje se na opasnosti od opeklinskih ozljeda i važnost njihove prevencije te se s roditeljima komunicira o mogućnostima liječenja i rehabilitacije.

Dječja bolnica u Klaićevoj tijekom prosinca provodi kampanju prevencije ozljeđivanja djece od pirotehničkih sredstva u suradnji s MUP-om. Također će se održati serija predavanja u školama o opeklinskim ozljedama, njihovom nastanku, liječenju i prevenciji.

Kroz ovakve preventivne kampanje želi se skrenuti pozornost javnosti na visoku stopu opeklinskih ozljeda u djece, ali i činjenicu kako ih se veliki dio može uspješno spriječiti.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...