fbpx
AktualnoU SAD-u kreće docjepljivanje no stav FDA još nije formiran

U SAD-u kreće docjepljivanje no stav FDA još nije formiran

Takva najava američke vlasti došla je i prije službenog stava tamošnjih zdravstvenih autoriteta, a usporedo proizvođači covid cjepiva, Moderna i Pfizer, izašli su sa pojedinim zaključcima o trajanju zaštite cijepljenjem.
Tako su iz Moderne objavili podatke koji pokazuju veći broj oboljelih od pandemijske zaraze među ljudima koji su cjepivo primili ranije te se njegova učinkovitost, ugrubo rečeno, procjenjuje na oko godinu dana. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) tek treba izaći sa stručnim stavom o potrebi treće doze iako je Bidenova administracija već najavila početak docjepljivanja s obzirom na porast broja zaraženih u SAD-u.

Pozivaju se ljudi koji su drugu dozu Pfizer ili Moderna cjepiva primili prije osam mjeseci i taj poziv u američkim medijima za neke je preuranjen, barem za cjelokupno stanovništvo. Takav stav izašao je i u časopisu The Lancet gdje skupina znanstvenika smatra kako unatoč padu zaštite protekom vremena od cijepljenja i dalje u cijepljenih postoji zaštita od ozbiljnih komplikacija te da trećom dozom u ovom trenutku treba zaštititi onkološke bolesnike, transplantirane i imunokompromitirane.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike