U SAD-u kreće docjepljivanje no stav FDA još nije formiran
foto: Shutterstock

U Americi kreću sa trećom dozom cijepljenja protiv COVID-19 primarno za sve starije od 50 godine i oboljele od kroničnih bolesti.

Takva najava američke vlasti došla je i prije službenog stava tamošnjih zdravstvenih autoriteta, a usporedo proizvođači covid cjepiva, Moderna i Pfizer, izašli su sa pojedinim zaključcima o trajanju zaštite cijepljenjem.
Tako su iz Moderne objavili podatke koji pokazuju veći broj oboljelih od pandemijske zaraze među ljudima koji su cjepivo primili ranije te se njegova učinkovitost, ugrubo rečeno, procjenjuje na oko godinu dana. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) tek treba izaći sa stručnim stavom o potrebi treće doze iako je Bidenova administracija već najavila početak docjepljivanja s obzirom na porast broja zaraženih u SAD-u.

Pozivaju se ljudi koji su drugu dozu Pfizer ili Moderna cjepiva primili prije osam mjeseci i taj poziv u američkim medijima za neke je preuranjen, barem za cjelokupno stanovništvo. Takav stav izašao je i u časopisu The Lancet gdje skupina znanstvenika smatra kako unatoč padu zaštite protekom vremena od cijepljenja i dalje u cijepljenih postoji zaštita od ozbiljnih komplikacija te da trećom dozom u ovom trenutku treba zaštititi onkološke bolesnike, transplantirane i imunokompromitirane.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments