U Južnoafričkoj Republici otkrivena nova varijanta koronavirusa
foto: Shutterstock

Južnoafrički znanstvenici evidentirali su novu varijantu koronavirusa s višestrukim mutacijama, okrivljujući je za sve veći broj zaraženih u toj zemlji.

“Nažalost, otkrili smo novu varijantu koja je zabrinjavajuća”, objavio je virolog Tulio de Oliveira na konferenciji za novinare. Varijanta, nazvana B.1.1.529, ima vrlo velik broj mutacija i uzrokuje nove infekcije”, dodao je.

Varijanta je također uočena u Bocvani i Hong Kongu među južnoafričkim putnicima.

Ministar zdravstva Joe Phaahla ustvrdio je da nova varijanta izaziva “ozbiljnu zabrinutost” i da stoji iza “eksponencijalnog povećanja broja zaraženih, što je čini velikom prijetnjom”. Dnevni broj zaraženih u Južnoafričkoj Republici popeo se u srijedu na više od 1200, što je značajan porast u odnosu na stotinjak dnevnih slučajeva početkom mjeseca.

Prije otkrića nove varijante, vlasti su predviđale da će četvrti val početi zahvaćati Južnu Afriku od sredine prosinca zbog blagdanskih putovanja.

Nacionalni institut za zarazne bolesti (NICD), kojim upravlja južnoafrička vlada, rekao je da su u zemlji prijavljena 22 pozitivna slučaja varijante B.1.1.529 nakon genomskog sekvenciranja.

Institut je naveo da se broj slučajeva “brzo širi” u tri pokrajine, uključujući Gauteng, u kojemu su Johannesburg i Pretorija.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments