fbpx
back to top
Prava pacijenataTko ima pravo na bijele plombe preko HZZO-a ?

Tko ima pravo na bijele plombe preko HZZO-a ?

Crne amalgamske ispune odlaze u prošlost kao i doplaćivanje bijelih plombi čije će troškove za pojedine kategorije snositi HZZO.

Djeca i mladi do 18. godina, trudnice, rodilje i dojilje imaju pravo na bijele ispune zuba, na teret HZZO-a. To je novost za koju je spomenutim kategorijama stanovnika važno znati, da sve bijele ispune na bilo kojem zubu plaća HZZO, što dosad nije bio slučaj. Dakako da postoji više vrsta materijala koji se za to upotrebljavaju, ali čak i oni najjeftiniji ili najdostupniji posve zadovoljavaju zdravstvene kriterije, za razliku od amalgamskih plombi koje su toksične.

Time je učinjen značajan korak u zaštiti dentalnog zdravlja, posebno djece i mladih otkuda preventiva i treba početi, te trudnica, rodilja i dojilja što je poticaj njihovu i novorođenačkom zdravlju. 

Pravo se temelji na izmjenama Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti iz obveznog zdravstvenog osiguranja i na snazi je od ožujka 2020. godine, no, ne može se reći da je u njega bio upućen osobito velik broj osiguranika koji će sigurno biti zadovoljni što će troškove koje su ranije dijelom doplaćivali ako su htjeli bijele ispune ubuduće snositi HZZO.  

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike