Sveučilište u Rijeci s partnerima postaje sjedište EU centra za digitalne inovacije

Datum:

Europska komisija objavila je rezultate natječaja u okviru programa Digitalna Europa (Digital Europe Program – DEP) kojima je Sveučilištu u Rijeci s partnerima odobren projekt Europskog centra za digitalne inovacije EDIH Adria.
Europski centar za digitalne inovacije (European Digital Innovation Hub) EDIH Adria temelji se na dvjema ključnim tehnologijama za kojima postoji potreba u Hrvatskoj, a to su umjetna inteligencija i računarstvo visokih performansi. U projektu će se te tehnologije fokusirati na sektore zdravlja i kvalitete života (uključujući zdravstveni turizam), prijevoza i mobilnosti (s posebnim naglaskom na maritimni sektor) te energije i održivog razvoja.
Trajanje projekta je tri godine s mogućnošću produljenja na dodatne četiri godine, a proračun je 2,645 milijuna eura. Osnovni izvori sredstava, u jednakom omjeru, su bespovratna sredstva odobrena iz navedenog projekta EU te iz nacionalnog Mehanizma za oporavak i otpornost.
EDIH Adria je konzorcij usmjeren na potrebe korisnika kojega koordinira Sveučilište u Rijeci.
Predviđene aktivnosti obuhvatit će privatni i javni sektor na području Jadranske Hrvatske, uz umrežavanje i sinergijsku suradnju na području cijele Hrvatske i s ostalim EDIH-ovima u EU. Time će se potaknuti razvoj inovacijskog ekosustava u kojem su poduzetnici, udruge poslodavaca i potporne institucije, obrazovni sektor te javni sektor i kreatori politika.

Aktivnosti će obuhvatiti:
testiranje prije ulaganja koje se sastoji se od Laboratorija izazova, Laboratorija za inovacije i Laboratorija za transformaciju te obuhvaća procjenu digitalne zrelosti, demonstracijske aktivnosti, procjene i simulacije za digitalnu transformaciju, podršku za integraciju i prilagodbu različitih tehnologija, testiranje i eksperimentiranje s digitalnim tehnologijama, transfer tehnologije i sl.
Digitalne vještine i osposobljavanje koje uključuju neformalne treninge, cjeloživotne programe učenja i praktične tečajeve koji su osmišljeni i usmjereni prema specifičnim potrebama korisnika.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Sirupi protiv kašlja s folkodinom zabranjuju se u EU

Sirupi protiv kašlja koji sadrže folkodin bit će zabranjeni...

Voditeljica Referentnog centra za PTSP o prvom vodiču za ljude s traumama

Nebrojeno se puta u nekom od javnih servisa dogodi...

Glukagon u spreju dostupan u ljekarnama na recept

Od 1. prosinca u svim je ljekarnama na recept...

Povećanje naknade za dopust za njegu djeteta s težim poteškoćama

Uoči Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Vladi su...