Svaki peti pacijent s teškim simptomima COVID-a u Engleskoj necijepljena je trudnica

Datum:

Dvadeset od 118 pacijenata s koronavirusom koji su dobili ekstrakorporalnu membransku oksigenaciju u razdoblju od srpnja do rujna ove godine bile su buduće majke. Od toga, 19 ih uopće nije bilo cijepljeno, dok je jedna primila prvu dozu cjepiva protiv koronavirusa, prema podacima Nacionalne zdravstvene službe u Engleskoj.

Ekstrakorporalna membranska oksigenacija oblik je izvantjelesnog održavanja života u kojemu vanjska, umjetna cirkulacija prenosi vensku krv od pacijenta do mjesta izmjene plinova u uređaju (ECMO) gdje se krv obogaćuje kisikom i oslobađa od ugljikova dioksida, nakon čega se vraća u pacijentov krvotok.

Pacijenti kojima je neophodan ovakav oblik održavanja na životu uglavnom su oni najugroženiji koji ne reagiraju čak ni na umjetnu ventilaciju pomoću respiratora.

Nacionalna zdravstvena služba objavila je nove statističke podatke s namjerom da uvjeri trudnice da se cijepe, nakon što su liječnici u Izraelu upozorili da bi koronavirus mogao uzrokovati ozbiljne probleme budućim majkama i njihovim bebama u kasnijim fazama trudnoće.

Novi podaci također ističu rizike s kojima se suočavaju sve necijepljene osobe, bez obzira na spol.

Od ukupno 118 muškaraca i žena koji su tri mjeseca liječeni ekstrakorporalnom membranskom oksigenacijom, 107 nije cijepljeno, četvero je dobilo jednu dozu, a samo je sedam potpuno imunizirano.

Liječnici i čelnici Nacionalne zdravstvene službe u Velikoj Britaniji jako su zabrinuti zbog broja budućih majki koje nisu cijepljene te apeliraju na trudnice da prime cjepivo što je prije moguće.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Nema zdravlja bez mentalnog zdravlja, ono je odgovornost svih nas

Problemi mentalnog zdravlja i poremećaja ponašanja glavni su uzrok...

Sezona je kolinja, a time i trihinele. Odnesite meso na pregled.

Stručnjaci za javno zdravstvo ovih dana iznova upozoravaju na...

Rušenje preporuke o unosu najmanje dvije litre vode dnevno

Konzumacija osam čaša vode dnevno postala je opće prihvaćena...