AktualnoŠtampar i stvaranje SZO prije 75 godina

Štampar i stvaranje SZO prije 75 godina

Povodom 75. obljetnice osnutka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) i Svjetskog dana zdravlja, u četvrtak je u Zagrebu održan stručni skup „Stvaranje Svjetske zdravstvene organizacije – javnozdravstvena diplomacija Andrije Štampara“. Posvećen je tom utemeljitelju Škole narodnog zdravlja i profesoru zagrebačkog Medicinskog fakulteta.
Istaknuto je da je Štampar dao neizmjeran doprinos hrvatskoj medicini i trajno upisao naš narod na svjetsku javnozdravstvenu kartu.
Slijedeći njegovu viziju, krilatica “Zdravlje za sve“ postala je prepoznatljiv moto SZO.
Dekan zagrebačkog Medicinskog fakulteta, Slavko Orešković, istaknuo je da je SZO spasila milijune života.

Štamparovo nasljeđe

Škola narodnog zdravlja Medicinskog fakulteta ne nosi samo Štamparovo ime već je i slijednik njegove vizije, istaknuo je Orešković.
Govoreći o Štamparovu nasljeđu, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva, Marija Bubaš, naglasila je da je zdravlje prvo te da ispred svega treba stajati pacijent.
Izaslanik predsjednika Vlade, ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, osvrnuo se na uspjehe javnog zdravstva i ulogu SZO.

Prije 75 godina zemlje svijeta udružile su se i osnovale SZO kako bi promicale zdravlje, služile ranjivima, rekao je Grlić Radman.
Panelisti skupa bili su, uz ostale, posebni savjetnici predsjednika Vlade akademik Zvonko Kusić i Mate Granić, pročelnik Katedre Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ Stjepan Orešković i ravnateljica Škole Mirjana Kujundžić-Tiljak.

Skup je završen riječima koje opisuju lik i djelo Štampara – Ne možeš biti veliki čovjek ako se ne zalažeš za malog čovjeka.
Organizirali su ga Škola narodnog zdravlja „Andrija Štampar“, Medicinski fakultet, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Ministarstvo zdravstva.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike