AktualnoSplitski liječnici: UZV pluća može pokazati komu će se od COVID pacijenata stanje pogoršati

Splitski liječnici: UZV pluća može pokazati komu će se od COVID pacijenata stanje pogoršati

Ono što je zanimljivo, dr. Škopljanac se bavi ultrazvukom pluća kojim se, kako kaže,  mogu vidjeti mnoge promjene na plućima, od upale, tumora do vode koja se u nekim stanjima nakuplja oko njih. Tom metodom se bavi od početka svoje specijalizacije i opisuje ju vrlo korisnom jer se pretragu radi kraj kreveta bolesnika i nema nikakvog zračenja za pacijenta. Kroz rad u pandemiji čiji virus u mnogih teško pogađa upravo pluća, dr. Škopljanac ultrazvukom je, da tako kažemo, istražio i taj utjecaj.

– Kada sam u početku bio raspoređen u COVID stacionar odmah me zanimalo kako to COVID upala pluća izgleda ultrazvučno, a rendgen pluća često nije bio dovoljan dok CT predstavlja značajnu količinu zračenja.  U pandemijskim uvjetima je bilo nekad i teško organizirati veliki broj snimanja tako da se rodila ideja da ovom metodom počnem pregledavati sve bolesnike koji su primljeni na moj odjel. I vrlo brzo smo primijetili nešto neobično; a to je da ultrazvuk može predvidjeti tko će se od pacijenata pogoršati, tj. tko će završiti na respiratoru.

Naime, neki pacijenti koji su bili lakše kliničke slike pri prijemu u bolnicu su imali jako loš nalaz ultrazvuka. Nama je to u početku bilo nelogično, jer pacijent nije loše, a nalaz mu je jako loš. Tek za nekoliko dana bi vidjeli zašto je to tako jer su ti pacijenti gotovo u pravilu završavali na respiratoru ili na uređaju za visoki protok kisika.

Ovo saznanje se dr. Škopljanac s kolegama potrudio i uspio objaviti u Journal of Personalized Medicine dok su svoje spoznaje o ultrazvuku u svakodnevnom “covid radu” u praksi koristili i koriste.

Pacijente bi na vrijeme premještali na odjele koji su bliže Jedinicama intenzivnog liječenja, mijenjali bi i pojačavali modalitete liječenja sve u nadi i borbi da spriječimo ili ublažimo taj loši ishod. Trenutno radim u COVID Jedinici intenzivnog liječenja gdje se liječe upravo najteži bolesnici, oni koji su na respiratoru i životno su ugroženi. I dalje analiziramo sve podatke, a u pripremi je i znanstveni rad o određenim laboratorijskim pretragama u krvi za koje mislimo da mogu imati potencijalnu korist kao markeri za procjenu težine bolesti i praćenje odgovora na liječenje kod bolesnika na respiratoru s teškom COVID-19 upalom pluća.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike