Sedam udruga pacijenata upozorava na situaciju radiologije u Vinogradskoj
Na slici:Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu

Na odlazak radiologa iz KBC-a Sestre milosrdnice, što je posljednjih dana javna tema, upozorili su iz čak sedam udruga pacijenata koje zastupaju onkološke pacijente.

Zahtjevaju od odgovornih da, kako pišu u otvorenom pismu, skrenu pažnju na hitnost rješavanja dugogodišnjih problema u toj ustanovi koji su sada eskalirali. 

Upozoravaju na posljedice za zdravlje onkoloških bolesnika koji se tamo liječe, ali i poručuju kako ova situacija nije nova nego se postupno razvijala godinama. 

Svi radiolozi na bolovanju

Godinama slušamo pritužbe pacijenata na neljubaznost, čekanje, nedostatak pravih informacija, nemogućnost obavljanja potrebnih pretraga na vrijeme kako bi na pregledu imali relevantne nalaze… S druge strane, svi oni svoje povjerenje poklanjaju općepoznatom Institutu i njegovim djelatnicima  i zahvalni su za pruženo liječenje. Broj oboljelih je velik na godišnjoj razini, a s razvojem znanosti i uvođenjem novih, inovativnih oblika dijagnostike i liječenja očekuje se i povećanje broja stručnjaka koji te postupke i provode, te redovito nabavljanje i uvođenje  novih tehnologija. Nažalost, to se posljednjih desetak godina nije dogodilo, a odlasci radiologa iz te ustanove u posljednje vrijeme i njihov minimalan broj; 3 ( slovima: tri) izaziva brigu i strah. Trenutno su svi radiolozi Klinike na bolovanju pa se nameće pitanje kako će funkcionirati dijagnostika i liječenje u toj ustanovi? – pitaju otvorenim pismom koje potpisuju Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ), Nismo same, Europa Donna Hrvatska, SVE za NjU, Hrvatska udruga leukemija i limfomi, ILCO, Krijesnica

Udruge potpisnici ovog otvorenog pisma navode i da ne vjeruju kako je jedan krivac za ovakvu situaciju. Kriva je, pišu, dugogodišnja nebriga cijelog društva, okretanje glave i šutnja. 

I sada smo dovedeni u situaciju da se pitamo trebamo li šutjeti, jer, radi se o liječnicima, kadroviranju, politici… – poručuju udruge pacijenata. 

Komentari su zatvoreni.