fbpx
AktualnoRazvoj covid cjepiva u obliku flastera, dr. Betica Radić opisuje to revolucionarnim napretkom

Razvoj covid cjepiva u obliku flastera, dr. Betica Radić opisuje to revolucionarnim napretkom

Emergex je objavio da je dobio potrebna regulatorna odobrenja za pokretanje kliničkog ispitivanja za procjenu sigurnosti i podnošljivosti svog eksperimentalnog cjepiva protiv covida-19.
Odobrenje su dobili od švicarskog regulatora za lijekove, a ispitivanje će u Lausannei početi u siječnju na dvije skupine od 13 dobrovoljaca. Preliminarni rezultati studije očekuju se u lipnju, a cjepivo bi moglo biti dovršeno 2025. godine.

Jedino nas znanost može spasiti – poručuje doc.dr.sc. Ljiljana Betica Radić jedna od dvoje infektologa iz Opće bolnice u Dubrovniku govoreći o novom revolucionarnom cjepivu.
Cjepivo je izazvalo veliku polarizaciju u društvu, ističe doc.dr.sc. Betica Radić, koja vjeruje kako bi novo cjepivo koje je u pripremi moglo pomoći ljudima koje je strah cjepiva budući da je bezbolno i ljudi bi ga sami sebi mogli dati.

-Riječ je o transdermalnoj aplikaciji cjepiva koja je isprobana na animalnim modelima. Cjepivo je napravljeno pomoću 3D printa, isprintan je flaster sastavljen od mikroinjekcija koje se prilijepe na nadlakticu. Važno je da antigen dođe u kontakt s kožom koja ima brojne imunosne, dendritične stanice i makrofage čime se potiče naš imunosni sustav – i humoralni i stanični. Limfociti vrlo brzo reagiraju i mogu uništiti virus u početku. To je važno za budućnost cjepiva jer bi nas u ovom slučaju mogao zaštititi i od zaraze. Današnja su cjepiva naime, registrirana samo protiv bolesti, ali se osobe mogu zaraziti.

Ovo je revolucionarni napredak, što se tiče učinkovitosti cjepiva. Iako to sada izgleda kao science-fiction, moram ponoviti kako je znanost nezaustavljiva i kako nas jedino ona može spasiti – objašnjaa dr. Betica Radić.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike