fbpx
AktualnoRavnatelji o primarcima - nedostupni pacijentima, ukinuti paušal

Ravnatelji o primarcima – nedostupni pacijentima, ukinuti paušal

Ugovorni liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koje HZZO plaća po paušalu nametnuli su se kao jedna od tema kongresa poslodavaca u zdravstvu u Vodicama.

Direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu, dr. Dražen Jurković, naveo je da pacijenti sve manje dolaze kod svojih obiteljskih liječnika. I da najčešće komuniciraju mailovima ili telefonom.

Zamjenica ravnatelja HZZO-a, Veronika Laušin, u prezentaciji o ugovaranju zdravstvene zaštite i poslovanju u protekle tri godine, potvrdila je naznačeni problem.

Nažalost, podaci pokazuju da pacijenti sve manje dolaze u ordinacije izabranih doktora. Svega je 30 posto postupaka s prisutnim pacijentom evidentirano kao izvršeni rad u ordinacijama primarne zdravstvene zaštite, rekla je Laušin. Istaknula je i da se nakon proglašenja kraja epidemije ipak vidi pomak. I da su pružatelji zdravstvene zaštite na svim razinama postali dostupniji i otvoreniji za sve korisnike.

Lani u odnosu na 2020. kad je počela epidemija, pacijenata je bilo deset posto više u ordinacijama obiteljske medicine. No i dalje su bili dominantni novi komunikacijski kanali izabranih doktora i pacijenata, otvoreni u doba epidemije kao prijelazno rješenje.

Slažem se da to nije dobro za naše pacijente. Trebaju više biti prisutni jer će se tako kvalitetnije riješiti problem, rekla je Laušin.

Dr. Jurković je pak istaknuo kao nelogično da privatni obiteljski liječnici, stomatolozi i ginekolozi rade na paušalu umjesto da im se plaća odrađena usluga.

Glavarina i hladni pogon, klikanje – sve je to paušal, rekao je. U posljednje tri godine broj komunikacija telefonom u primarnoj je za više od dva puta, sve se manje radi s pacijentom, a smanjen je i broj kućnih posjeta.

Upozorio je da pacijent sve teže dolazi do primarne zdravstvene zaštite koja mora biti dostupna. Poručio je zdravstvenoj administraciji da će rješavanje dostupnosti primarne zdravstvene zaštite pokazati njezinu spremnost da uredi sustav.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike