AktualnoRadionice za osnaživanje obitelji i djece sa oštećenjem vida

Radionice za osnaživanje obitelji i djece sa oštećenjem vida

Radionice se odvijaju istovremeno za tri ciljane skupine – roditelje, djecu s oštećenjem vida te njihovu braću i sestre što zahtjeva kompleksan i interdisciplinaran pristup. Bijeli štap u mojoj obitelji“ projekt je Hrvatskog saveza slijepih kojem je cilj povećati socijalnu uključenost djece s oštećenjem vida te osnažiti članove njihovih obitelji putem radionica koje provode vrsni stručnjaci. Radionice se odvijaju istovremeno za tri ciljane skupine – roditelje, djecu s oštećenjem vida te njihovu braću i sestre što zahtjeva kompleksan i interdisciplinaran pristup. Drugi ciklus radionica održan je u Edukacijsko-rehabilitacijskom kampu slijepih „ERKS“ u Premanturi.

Na radionicama je sudjelovalo 21 dijete i 18 roditelja iz cijele Hrvatske. Djeca s oštećenjem vida sudjelovala su na kreativnim radionicama koje su provele stručne suradnice, edukacijske rehabilitatorice Dora Švigir i Petra Sabolek. Članovi njihovih obitelji sudjelovali su na psihološko – edukativnim radionicama za roditelje, braću i sestre bez oštećenja vida koje su provele doktorice znanosti s dugogodišnjim iskustvom u pružanju psihološke podrške Anita Lauri Korajlija i Eva Anđela Delale.

Radionice za roditelje obuhvaćaju i dramske radionice koje se provode pod vodstvom ravnatelja Dramskog studija „Novi život“, Vojina Perića te radionice smijeha koje provodi stručna suradnica Danijela Biondić–Vidaković. U pripremi i provedbi projektnih aktivnosti sudjelovale su i stručnjakinje iz Hrvatskog saveza slijepih, voditeljica projekta Antonija Papić, izvoditeljice Martina Blažević, Lovorka Horvačić te Anita Lukić iz partnerske organizacije. Vrijedan doprinos provedbi i prilagodbi aktivnosti za djecu prema individualnim potrebama, mogućnostima i željama pružile su volonterke Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Projekt „Bijeli štap u mojoj obitelji“ je počeo 2020. godine i trajat će do 1. svibnja 2022. godine, a obuhvaća mobilni tim stručnjaka za 12 ciljanih županija, edukacijske i kreativne radionice za djecu i roditelje te edukaciju stručnjaka koji rade s djecom s oštećenjem vida. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a partner na projektu je Centar za odgoj i obrazovanje „Vinko Bek“.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike