AktualnoPsihološka podrška oboljelima od raka dojke ne smije prestati kad prestane i liječenje

Psihološka podrška oboljelima od raka dojke ne smije prestati kad prestane i liječenje

Ususret ovogodišnjem Bra Day-u & Danu dojki, 1. listopada, stručnjaci naglašavaju više nego ikad važnost preventivnih pregleda te otkrivaju najnovije informacije o liječenju raka dojke u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj imamo sve više saznanja o heterogenosti karcinoma dojke, a ti podaci pomažu u razvijanju ciljanih terapija usmjerenih na genetske alteracije. Primjer su relativno novije terapije PARP inihibitorima kod BRCA mutiranih karcinoma dojke, alpelisib u PI3KCA mutaciji, imunoterapija u PDL-1 pozitivnim tumorima, te sve više terapijskih opcija za HER-2 pozitivnu bolest. Isto tako imamo i bolju identifikaciju nasljednih tumora. Identificiralo se više nasljednih malignih sindroma te takve pacijentice sada možemo uputiti na češće i specifične kontrolne obrade ili medicinske postupke, ističe dr. Martina Bašić Koretić, specijalistica radioterapije i onkologije.

Nažalost nisu sve terapije i postupci dostupni u Hrvatskoj. Na primjer pacijenticu se ne može poslati na genomsko testiranje kojim se određuje rizik povrata bolesti. Određivanjem ovog rizika dio bi pacijentica mogao izbjeći kemoterapiju, što bi bilo dobro za bolesnice i određena ušteda za zdravstveni sustav. Kronično nedostaje i radioterapijskih kapaciteta.

Oko 60 posto onkoloških pacijenata treba radioterapiju, a tek se u njih oko polovice provede u optimalnim vremenskim rasponima, upozorava Bašić Koretić.

Rekonstrukcijske metode

Nakon obolijevanja od raka dojke i velikog stresa koji nosi ova dijagnoza, rekonstrukcija dojke zahvat je koji ženi vraća psihofizičku cjelovitost i samim time pozitivno utječu na samo izlječenje.

-U Hrvatskoj se ženama mogu ponuditi sve najmodernije rekonstrukcijske metode. Prema odabiru tehnike, prevladavaju one u kojima se koriste proteze ili pak ekspanderi i proteze. Po tome slijedimo svjetske trendove. Početkom rujna na kongresu plastičnih kirurga u Londonu predstavljen je novitet u ekspanderima.  Motiva Flora ekspander je jedini takve vrste u svijetu koji na površini ne sadrži metal, stoga ne isključuje mogućnost pretrage magnetnom rezonancijom, što može uvelike utjecati na dijagnostiku eventualnog ranog povrata bolesti -ističe  plastični kirurg dr. sc. Domagoj Eljuga.

Studije pokazuju da su pacijentice nakon liječenja stresa i anksioznosti imale 45 posto manji rizik povrata bolesti i 56 do 68 posto manji rizik mortaliteta. Psihološka podrška ne smije prestati kad prestane aktivno liječenje, a upravo u tome pomaže Hrvatska liga protiv raka javnozdravstvenim akcijama poput Bra Day-a & Dana dojki.

“Želja nam je da naše poruke dođu do što većeg broja ne samo žena već i muškaraca, a sve kako bismo osigurali kvalitetnu  informiranost naših građana. Ukoliko smo uspjeli spasiti samo jedan život našom kampanjom, već smo učinili mnogo. Najbolji dokaz da se kampanje moraju nastaviti smanjena je smrtnosti od raka dojke i kontinuirani porast broja žena koje se svake godine odlučuju na rekonstrukciju dojke. Njihovo zadovoljstvo vlastitim izgledom nakon rekonstrukcije najbolji je motiv za ostale žene da se ohrabre i odluče za rekonstrukcijsku kirurgiju”, poručuje dr. Eljuga.

Zbog epidemioloških preporuka, ovogodišnji Bra Day & Dan dojki održat će se u virtualnom obliku iz prostorija Hrvatske Lige protiv raka, u petak, 1. listopada u 11 sati kada će započeti  webinar na kojem će govoriti stručnjaci iz onkologije i onkoplastične kirurgije o novostima u liječenju i terapiji. Svi zainteresirani moći će se priključiti putem web stranice www.hlpr.hr gdje se nalaze sve detaljne informacije i upute.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike