fbpx
AktualnoProtiv HPV-a lani se u RH cijepilo oko 40 posto srednjoškolaca

Protiv HPV-a lani se u RH cijepilo oko 40 posto srednjoškolaca

No, odaziv nije zadovoljavajuć, upozorio je dr. Mihael Skerlev, spec. dermatovenerologije KBC-a Zagreb, na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni najnoviji podaci o procijepljenosti mladih protiv HPV-a u Hrvatskoj.
A podaci za prošlu školsku godinu pokazuju da se protiv HPV-a cijepilo oko 40 posto učenika srednjih škola. Konkretno, dvije doze primilo je 38 posto učenica i 24 posto učenika u srednjim školama, a jednu dozu 39 posto djevojčica i 27 posto dječaka. U 2019./2020. godini cijepljeno je 20.800 učenika osnovnih škola, a ove godine 26.400. U školskoj godini 2020./2021. provedeno je istraživanje na 918 učenika osnovnih i srednjih škola.

Anketa je pokazala da visok postotak učenika još uvijek ne zna koliko je HPV učestala bolest, pa time ni ne znaju da imaju dostupno i besplatno cjepivo, tvrde koordinatori kampanje „Budi mRAK“ u sklopu koje se diljem škola održavaju edukativne radionice.

Prema posljednjoj znanstvenoj studiji objavljenoj u Lancetu, cjepivo protiv HPV-a šiti čak 90 posto od raka vrata maternice. Stručnjaci apeliraju kako ovo cjepivo nije samo za djevojke, nego i za mladiće. O važnosti cijepljenja javnosti je poslala snažnu poruku i Darija Ivanjek, medicinska sestra koja je preboljela rak vrata maternice.

Prije šest godina slučajno sam otkrila tu dijagnozu na redovnom ginekološkom pregledu jer nisam imala nikakve simptome. Bila sam u velikom šoku, no, na sreću, sve je dobro prošlo jer je uhvaćeno u ranome stadiju. S obzirom da radim u ambulanti obiteljske medicine, uvijek koristim priliku reći svojim pacijentima koliko je bitno cijepljenje za naše zdravlje, istaknula je Ivanjek.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike