AktualnoPriprema EU za zimu - mora se spriječiti nestašica antibiotika

Priprema EU za zimu – mora se spriječiti nestašica antibiotika

Europska agencija za lijekove (EMA) pratit će dostupnost lijekova u idućim mjesecima kako bi pravodobno otkrila nestašicu koja bi se mogla razviti u krizu. Europska komisija će po potrebi organizirati zajedničku nabavu za svih 27 članica. Prioritet su antibiotici koji se koriste za liječenje respiratornih infekcija.

Povjerenica EU-a za zdravstvo, Stella Kyriakides, pozvala je članice da odmah poduzmu mjere kako bi se pripremile za zimu i spriječile nestašicu antibiotika.

Iz Europske komisije poručuju da će pravodobne pripreme prije početka jeseni osigurati farmaceutskim kompanijama dovoljno vremena za povećanje kapaciteta.

Komisija ističe da EU mora prije zime povećati proizvodnju ključnih antibiotika i razboritije ih trošiti kako bi spriječila nestašicu.
Bude li potražnja ove zime slična prosjeku, podaci upućuju da će ponuda oralnih ključnih antibiotika pokriti potrošnju, objavila je Komisija.

Takav zaključak se temelji na podacima o ponudi i potrošnji amoksicilina, amoksicilin/klavulanske kiseline, penicilina, azitromicina, klaritromicina, ceftriaksona, cefotaksima i piperacilin-tazobaktama.

EMA i Agencija za spremnost i reakciju u zdravstvenoj krizi (HERA) nastavit će suradnju na jačanju mjera kojima bi se pojačala opskrba intravenoznih antibiotika.

Uz veću proizvodnju i razboritiju potrošnju, Komisija članicama sugerira i da u suradnji s kompanijama prate zalihe ključnih antibiotika. U izradi je i popis ključnih lijekova.

 

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike