AktualnoPrim. Vrbica: Pušači, nije normalno osjećati zaduhu. To je znak bolesti.

Prim. Vrbica: Pušači, nije normalno osjećati zaduhu. To je znak bolesti.

Voditelj Odjela za pulmologiju i imunologiju Opće bolnice Dubrovnik prim.mr.sc. Žarko Vrbica naglašava kako je u Hrvatskoj pušenje najčešći uzročnik KOPB-a.
-Ljudi koji puše često misle da je normalno da osjećaju zaduhu i kašlju, za razliku od njihovih vršnjaka koji nemaju tih problema budući nisu pušači. Ali to nije tako. To je znak bolesti. Zbog toga bi pušačima koji kašlju i iskašljavaju ili osjećaju nedostatak zraka u naporu kao što je na primjer uspinjanje uz stepenice, svakako preporučio vrlo jednostavnu pretragu, spirometriju. Ukoliko izmjerimo kapacitet pluća manji od 80% uz znakove suženja dišnih putova, to je znak bolesti koju treba početi liječiti – ističe prim.mr.sc. Vrbica.

Kod oboljelih od astme se liječenjem može postići oporavak plućne funkcije dok je kod KOPB-a oštećenje pluća trajno. Pluća pušača s KOPB-om ubrzano stare, a cilj liječenja je usporenje tog procesa i zaustavljanje daljeg slabljenja pluća. Zbog toga je iznimno značajno što prije bolest otkriti i započeti liječenje kako bi se sačuvalo što više plućne funkcije.

-Prije svega potrebno je ukloniti štetne čimbenike. Pri tome mislim najprije na pušenje, ali i izbjegavanje zadimljenih prostora. Pacijent, ovisno o stanju dobiva i terapiju – lijekove kojima se smanjuje nastala šteta, šire dišni putovi, a ovisno o potrebi i smiruje upala. Naravno, potrebno je provoditi i vježbe disanja – govori prim.mr.sc. Žarko Vrbica i posebno naglašava kako se oboljelima od KOPB-a preporučuje cijepljenje. Uz cijepljenje protiv gripe koje se provodi kod obiteljskog liječnika jednom godišnje, preporučuje se i cijepljenje protiv pneumokoka u Zavodima za javno zdravstvo jednom u pet godina, kao i cijepljenje protiv SARS-CoV-2 virusa uzročnika COVID-19.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike