Priča sa splitske Hitne – nijedan dan ovdje nije isti i potrebno je puno osobne žrtve

Datum:

Ova turistička sezona donijela je poseban pritisak. Dolaze im sve vrste ozljeda od teških prometnih nezgoda,bolova abdomena, aneurizme do uganuća prsta.
Glavna sestra Milka Barbarić svakodnevno organizira službu.Telefon joj ne prestaje zvoniti, a kaže da njihov odjel “pokriva” veliko područje , dolaze im pacijenti od Šibenika do Dubrovnika. U prosjeku pregledaju 18o ljudi , a bilo je dana i sa 24o.

Zato je odnedavno uveden i prvi važan korak trijaže na ulaznim vratima. Sestra Bruna Huge u svakom trenutku mora procijeniti stanje bolesnika i prioritet ulaska na obradu. Brzi pregled i nekoliko važnih pitanja ,ističe sestra Bruna presudni su hoće li pacijent odmah u obradu ili će ipak morati pričekati. Zbog toga za neke čekanja znaju biti višesatna ,a nerijetko zbog toga medicinsko osoblje trpi brojne uvrede i psovke.

Ništa manje angažirani nisu ni timovi u operacijskim salama ovog hitnog prijema.

Pročelnik Zavoda za abdominalnu kirurgiju KBC Split, dr .Radoslav Stipić kaže da je svaki dan priča za sebe. Kolege se snalaze, daju sve od sebe kako bi se posao napravio . Također treba i puno osobne žrtve .U danu kad smo mi posjetili ovaj odjel odradili su 5 hitnih operacija, u tijeku su bile još dvije, a na čekanju još 3.

A tamo je i gipsaona kroz koju godišnje postave više od 6500 gipseva zbog čega ovaj splitski odjel specijalizanti nazivaju i pravim vatrenim krštenjem. Specijalizantica vaskularne kirurgije, dr. Mira Prkut Kovačić, kaže da se ovdje posao uči vrlo brzo, a adrenalin ne popušta tijekom 12satnog dežurstva.

Splitska hitna kirurgija građena je 70te te je odavno i brojem zahvata i pacijenata prerasla taj prostor. Radovi na splitskom Objedinjenom hitnom bolničkom prijamu su započeli, ali i dotad poručuju – neovisno o uvjetima, pacijenti su im na prvom mjestu.

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...