Predstavljena pametna narukvica za slabovidne i slijepe osobe

Datum:

Tvrtka Anoris Technology osmislila je prvu pametnu narukvicu za slijepe osobe. Narukvica pomaže u orijentaciji u prostoru, identifikaciji boja, datuma, vremena, detekciji svjetla, ali i prepoznavanju novčanice. Prezentacija inovacije održana je u Znanstveno – tehnološkom parku u Beogradu. Narukvica bi se sljedeće godine trebala naći u slobodnoj prodaji, a njezina cijena kretat će se oko tisuću eura.

Sastoji se od kamere, senzora i dodatnih elektroničkih dijelova koji se mogu skidati po potrebi, primjerice ako je rukavici potrebno pranje. Funkcionira na principu vibracije i glasovnih upozorenja. Što je korisnik bliže nekom predmetu narukvica počinje jače vibrirati. Kada korisnik želi otkriti koju novčanicu je izvadio iz novčanika, rukavica mu to govori preko zvučnika. Baterija narukvice traje dva dana i puni se običnim punjačem.
Ovo pomagalo osmislio je inženjer elektrotehnike Nikola Krstić, osnivač spomenute tvrtke.

– Otprilike 2016. godine došao sam na nekoliko ideja za tehnološke proizvode koji bi bili od pomoći ljudima s određenim zdravstvenim problemima. Onima koji ne vide, ne čuju ili se ne mogu samostalno kretati. Na koncu smo se odlučili za razvoj pametne narukvice za slabovidne i slijepe osobe. Ovo je sada druga verzija pomagala i estetski je unaprijeđena u odnosu na prototip. No, i dalje radimo na njezinu poboljšanju pa bi pored osnovnih funkcija uskoro putem dodatnih aplikacija biti ponuđene i druge usluge. Te aplikacije će se nalaziti u „oblaku“ i imat će brojne funkcije. Od toga da omogućuju čitanje knjiga do igranja igrica, objašnjava Krstić.

I najavljuje skoru industrijsku proizvodnju Anora narukvica. Elektronički dijelovi će stizati iz Kine, a kućište će biti 3D printano u ovoj tvrtki. Pregovoraju o plasmanu narukvice na češko, njemačko, japansko, austrijsko te tržište SAD-a. Mladi inovator tvrdi i kako nijedna tvrtka koja pravi pomagala za slijepe i slabovidne osobe cjenovno im neće moći konkurirati. Glavni financijer ovog inovativnog projekta je Fond za inovacije EU.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...