Povlači se serija lijeka za odvikavanje od pušenja
foto: Shutterstock

Tvrtka Pfizer Croatia d.o.o., predstavnik nositelja odobrenja za stavljanje u promet lijeka Champix koji je indiciran za odvikavanje od pušenja, u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) provodi povlačenje s tržišta Republike Hrvatske

.Povlače se serije 00023401 lijeka Champix 1 mg filmom obložene tablete i 00022025 lijeka Champix 0,5 mg i 1 mg filmom obložene tablete (pakiranje za početak terapije).

Povlačenje se provodi do razine veleprodaja. Navedeni postupak povlačenja provodi se zbog povišene razine nitrozaminskih onečišćenja u lijeku u odnosu na prihvatljive razine unosa propisane u EU. Na temelju dostupnih podataka, trenutačno ne postoji rizik za bolesnike koji uzimaju ovaj lijek.

Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije predmetnih lijekova koje nisu zahvaćene navedenom neispravnošću kao ni drugi lijekovi s djelatnom tvari vareniklin. Stoga upućujemo sve korisnike predmetnog lijeka da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije.

HALMED podsjeća na obvezu zdravstvenih radnika da prijave svaku nuspojavu lijeka kao i neispravnost u kakvoći. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju opaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije.

 

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments