Po snijegu i buri Mihael planinari da bi javnost upoznao što je to reumatoidni artritis
foto: privatna arhiva

Prije deset godina Mihael Strle obolio je od reumatoidnog artritisa. Bolest se manifestirala doslovno preko noći. Do tada potpuno zdrav , ništa nije ukazivalo na ovu ozbiljnu autoimunu bolest.

Radio sam kao medicinski tehničar na zagrebačkoj Klinici za traumatologiju u Draškovićevoj. Jedne noći probudila me jaka bol u gležnju koji je oticao. Nisam mogao na noge. Vrlo brzo je dijagnoza postavljena i uslijedila je dvogodišnja terapija kortikosteroidima i do prije dvije godine hodanje na štakama.Uvijek sam mislio da ta bolest “pripada” starijim ljudima .Međutim, ne bira i može oboljeti i mala beba i starija osoba, govori ovaj 35godišnjak.

Uz genetiku, stres je bio okidač, kaže Mihael koji je u to vrijeme radio dva posla ,malo spavao i stalno se tjerao na nove izazove. Kada je konačno došao u remisiju odlučio je okrenuti stranicu. Napustio je Zagreb i preselio se na Korčulu gdje je dvije godine radio u svojoj struci no to je i dalje donosilo stres. Nakon toga se okreće sportu u kojem je bio cijeli život.

Terapije pomažu tu nema dvojbe poručuje, ali pokret je lijek, kaže.

Odlučio se na veliki planinarski pothvat . Hoda sa svojim psom Oskarom planinarskom rutom Via Adriatica od rta Kamenjak u Istri prema Prevlaci, u sklopu projekta Korak iznad koji je pokrenuo da bi osvijestio javnost o reumatoidnom artritisu.
Na tom putu bodre ga mnogi, HGSS -ovci mu osiguravaju odmor u njihovim planinarskim domovima od Velebita preko Dinare do Biokova .Članovi Udruge Remisija su Mihaela dočekali na Klisu i dali mu podršku u ovom velikom pothvatu.

Reumatoidni artritis je opaka bolest koja sa sobom nosi brojne upale pa tako i Mihael ima stalne upale tetiva. No, kretanjem se simptomi ublažavaju, upale smanjuju, i zato Mihael i sada hoda sa svojim psom Oskarom negdje po Velebitu prkoseći buri snijegu i reumatoidnom artritisu.

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments