fbpx
VijestiPfizerov eksperiment u Brazilu - potpuno cijepljeni grad

Pfizerov eksperiment u Brazilu – potpuno cijepljeni grad

S jedne strane brazilski predsjednik nedavno je povezao cijepljenje sa širenjem AIDS-a, a njegov je video zbog pogrešnih informacija uklonjen s Facebooka dok s druge je strane stanovništvo koje se, s obzirom na 600.000 mrtvih u zemlji, želi cijepiti pod svaku cijenu.  Prema aktualnom istraživanju instituta Datafolga, na to je spremno 94 posto stanovnika Brazila, piše Deutsche Welle.

Upravo u zemlji Jaira Bolsonara, za kojega virus i dalje nije ništa drugo nego “mala gripa”, uskoro u gradu Toledu sa 143.000 stanovnika počinje eksperimentalno cijepljenje ili kako to naziva farmaceutska kompanija Pfizer -jednogodišnje dugoročno praćenje “realnog scenarija”. Traži se, naime, odgovor na pitanje što će se dogoditi u jednom gradu ako svi stanovnici iznad 12 godina budu cijepljeni – naravno Pfizerovim cjepivom.
Već su jednom dozom cijepili 99 posto stanovnika starijih od 12 godina, 65 posto ljudi dobilo je i drugu dozu, plus dodatnu, tzv. booster-dozu. „Stanovništvo se od početka strogo pridržava pravila držanja razmaka i nosi maske, i pozitivno reagira na studiju”, kaže Beto Lunitti, gradonačelnik Toleda.

Smanjena cirkulacija

Toledo je zapravo samo kopija eksperimenta s cijepljenjem koji je proveden početkom godine u Serani, gradiću udaljenom oko 900 kilometara sjeveroistočno. Taj gradić s 45.000 stanovnika, nedaleko od Sao Paula, kompletno je cijepljen, uz dvije ključne razlike: cijepljeni su samo odrasli i to kineskim cjepivom CoronaVac.
Ravnatelj državne bolnice u Serrani Marcos Borges kaže da statistike ohrabruju. “Broj simptomatskih slučajeva COVID-19 smanjen je za 80 posto, broj onih koji su morali u bolnice za 86 posto, a broj smrtnih slučajeva za čak 95 posto.”
Rezultati istraživanja pokazuju da se potpuno cijepljenje jednog grada odražava i na necijepljeno stanovništvo – u Serrani su to bili mlađi od 18 godina. “Broj novozaraženih osjetno je smanjen i kod necijepljenog stanovništva zbog smanjene cirkulacije virusa”, kaže Borges.
Izgleda da će najveći izazov za Toledo biti sprječavanje da zarazu netko ne donese izvana. U Serrani su strogo kontrolirane prilazne ceste, posjetitelji su morali ostaviti svoje podatke i samo se ograničeno zadržati u gradu.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike