AktualnoParalizirani ispitanik prohodao nakon ugradnje implantata u mozgu

Paralizirani ispitanik prohodao nakon ugradnje implantata u mozgu

Paralizirani muškarac ponovno je prohodao zahvaljujući implantatima razvijenima u Švicarskoj koji su nakon ugradnje uspostavili prekinute neurološke veze. Dr. Gregoire Courtine i njegovi suradnici sa Švicarskog federalnog instituta za tehnologiju u Lausannei razvili su i ugradili “sučelje mozak-kralježnica” koje stvara izravnu neurološku vezu između mozga i leđne moždine, objavio je CNN.
Implantati u mozgu prate namjere kretanja koje se bežično prenose u procesorsku jedinicu koju osoba nosi izvana poput ruksaka. Namjere se pretvaraju u naredbe koje procesorska jedinica šalje kroz drugi implantat za stimulaciju mišića. Nalazi studije, objavljeni u časopisu Nature, opisuju uspješne rezultate kod jednog sudionika iz Nizozemske. Riječ je o 40godišnjem Gert-Janu Oskamu koji je ostao paraliziran nakon nesreće na motoru prije više od deset godina.
Prethodno su mu bili ugrađeni uređaji za stimulaciju, ali je morao napraviti pokret da bi ih pokrenuo.

Digitalni most

Dr. Courtine ističe da su novi implantati drugačiji jer Oskam ima “potpunu kontrolu nad parametrom stimulacije što znači da može stajati, hodati i penjati se stepenicama”. Nakon ugradnje uređaja brzo su uspostavljeni neurološki komunikacijski kanali. Oskam je čak uspio koračati i unatrag. Samostalno hodanje uz pomoć “digitalnog mosta” također mu je pomoglo da povrati dovoljno snage da napravi neke korake “čak i kada je isključen”.
Oskam je prvi sudionik u ispitivanju, ali istraživači se nadaju širenju mogućnosti njihova izuma.
Ističu da su potvrdili mogućnost ponovnog stvaranja neurološke veze između mozga i leđne moždine nakon ugradnje implantata.
Smatraju da bi njihov izum mogao pomoći i ljudima s paralizom ruke ili šake te koji su pretrpjeli moždani udar.
Koncept digitalnog mosta između mozga i leđne moždine nagovještava novu eru u liječenju motoričkih nedostataka uzrokovanih neurološkim poremećajima, ističe se u studiji.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

spot_img

Istražite

Popularno