fbpx
AktualnoOsim ublažavanja boli i temperature, paracetamol smanjuje i negativne emocije ?

Osim ublažavanja boli i temperature, paracetamol smanjuje i negativne emocije ?

Acetaminofen, također poznat kao paracetamol, komercijalno dostupan u Hrvatskoj i pod nazivom “Lupocet” ili “Lekadol”, osim što ublažava bol, čini nas i spremnijima na rizična ponašanja, prema studiji koja se bavila promjenama u ljudskom ponašanju pod utjecajem lijekova bez recepta.

Čini se da acetaminofen potiče ljude da osjećaju manje negativnih emocija kada su u nedoumici o rizičnim aktivnostima – jednostavno ne osjećaju toliko straha”, objasnio je neuroznanstvenik Baldwin Way s Državnog sveučilišta u Ohiu.

“S obzirom na to da gotovo 25 posto stanovništva SAD-a uzima acetaminofen svaki tjedan, smanjena percepcija rizika i povećano preuzimanje rizika mogu imati važne učinke na društvo”, dodao je Way.
Osim boli, smanjuje i prag psihološke osjetljivosti.

Nedavna Wayeva studija otkrila je da se učinci acetaminofena na smanjenje boli protežu na različite psihološke procese – snižavanje praga osjetljivosti na povrijeđene osjećaje, smanjenje osjećaja empatije, pa čak i smanjenje kognitivnih funkcija.

Slično, Wayeva studija sugerira da afektivna sposobnost ljudi da percipiraju i procjenjuju rizike može biti oslabljena kada uzimaju acetaminofen. Iako učinci mogu biti blagi, svakako ih vrijedi spomenuti, s obzirom na to da je acetaminofen najčešći sastojak lijekova u Americi, koji se nalazi u preko 600 različitih vrsta lijekova koji se izdaju bez recepta i na recept.

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike