Općina Legrad sufinancira potpomognutu oplodnju

Datum:

U općini Legrad godišnje se rodi tek 20ak djece. Zato su općinski vjećnici donijeli mjeru kojom će s 1000 eura sufinancirati medicinski potpomognutu oplodnju. Legrad je tako postao četvrta jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj koja pruža ovakvu vrstu pomoći, nakon Osijeka, Makarske i Splita.
U ovoj koprivničko-križevačkoj općini kažu da su svjesni da HZZO financira samo četiri postupka i to isključivo osobama mlađima od 42 godine života te su spremni pomoći mještanima.

Pomoć od tisuću eura

Općinskim novcem u iznosu od 1000 eura po osobi podmirivat će troškove nabave tableta, liječničkih pregleda kao i putni troškovi.
Pravo na sufinanciranje imaju punoljetni i poslovno sposobni žena i muškarac koji su u braku odnosno u izvanbračnoj zajednici, hrvatski su državljani i najmanje godinu dana prije podnošenja zahtjeva imaju prebivalište u općini Legrad. Da bi ostvarili pravo na financijsku pomoć općine, postupak potpomognute oplodnje mora biti proveden u ovlaštenoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.
Pomoć će se odobravati osobama do 45 godina starosti, u iznosu od 75 posto ukupnih troškova, a najviše s 1000 eura. U jednoj godini parovi će moći ostvariti pravo na sufinanciranje jednog pokušaja oplodnje.
Općinski načelnik Ivan Sabolić kaže da se u Hrvatskoj uz potpomognutu oplodnju rađa svega tri posto djece. U europskim zemljama je ta brojka puno bolja pa su odlučili pomoći ljudima. U općinskom su proračunu osigurali 5000 eura. U slučaju većeg interesa u općini poručuju da će povećati sredstva rebalansom.

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Beroš: Svi su pozvani pridonositi i sudjelovati u reformi

Zdravstvena pismenost ima nemjerljivu važnost, a osobito nam ju...

Odluke HZZO-a o financiranju rada pripravnika i pomagalima

HZZO će i nadalje financirati rad doktora medicine bez...

COVID-19 ostaje globalna prijetnja zdravlju

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u ponedjeljak je objavila da...

Virusne bradavice – zašto nastaju i kako ih liječiti objašnjava dr. Tolušić Levak

Verukozne promjene kože ili bradavice su česte dobroćudne tvorbe...