fbpx
AktualnoOdobrena dva lijeka za covid, u ranoj fazi zaustavljaju bolest ili smanjuju njezinu težinu

Odobrena dva lijeka za covid, u ranoj fazi zaustavljaju bolest ili smanjuju njezinu težinu

Ravnateljica Infektivne, prof.dr.sc. Alemka Markotić,  ocijenila je to jako važnim događajem za Europljane kojima će prvi put postati dostupni lijekovi na bazi antivirusnih monoklonskih antitijela za koronavirus, namijenjeni za primjenu u ranoj fazi zaraze.
EMA je odobrila korištenje lijeka Ronapreve (casirivimab/imdevimab) koji su razvili švicarski Roche i američki Regeneron, te lijeka Regkirona (regdanvimab) mađarske kompanije Celltrion.
“Jako je važno da su ta neutralizacijska antitijela odobrena, time i mogućnost da se u ranoj fazi bolest zaustavi ili barem smanji njezina težina kod rizičnih osoba, a isto tako oni koji su rizični, a eksponirani virusu, moći će se zaštititi. To su skupi lijekovi, ne mogu se proizvesti u ogromnim količinama, ali to je izvrsna vijest i mogućnost da se za početak najrizičniji počnu štititi”, komentirala je Markotić za HRT dolazak dva nova lijeka protiv covida na tržište EU.

Smanjuju hospitalizacije

Ronapreve i Regkirona prvi su lijekovi s monoklonskim antitijelima koji su dobili pozitivno mišljenje EMA-e za liječenje covida-19.
Monoklonsko antitijelo je dizajnirano za pričvršćivanje na protein šiljka virusa SARS-CoV-2, čime se smanjuje sposobnost virusa da uđe u stanice organizma.
Klinička ispitivanja ukazuju na to da primjena lijeka Ronapreve ili Regkirona značajno smanjuje hospitalizacije i fatalne ishode kod pacijenata oboljelih od covida, koji su pod rizikom od teškog oblika bolesti. Drugo ispitivanje pokazalo je da Ronapreve smanjuje mogućnost obolijevanja ako je član kućanstva zaražen koronavirusom.
Lijek Ronapreve, kombinacija monoklonskih antitijela kasirivimab i imdevimab, odobren je za liječenje covida-19 kod odraslih i adolescenata kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Ronapreve se također može koristiti i za prevenciju covida. Podnositelj zahtjeva je švicarski Roche.
Lijek Regkirona (regdanvimab) odobren je za liječenje odraslih osoba oboljelih od covida-19 kojima također nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Podnositelj zahtjeva za ovaj lijek je Celltrion Healthcare Hungary Kft.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike