AktualnoOdaziv na rano otkrivanje slabovidnosti u djece nije pao u pandemiji

Odaziv na rano otkrivanje slabovidnosti u djece nije pao u pandemiji

Tom prigodom Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice “Sveti Duh” predstavila je svoje aktivnosti u borbi protiv ambliopije, koje su vrhunac doživjele u uspostavi nacionalnog registra. Naime, od 2011. do 2014. godine, ta je klinika u zagrebačkim vrtićima provodila najveći svjetski projekt skrininga na ambliopiju pod nazivom “Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba”, za što su djelatnici Klinike nagrađeni Nagradom Grada Zagreba.

Od 1. lipnja 2015. godine uveden je obavezan probir na slabovidnost za svu četverogodišnju djecu u Hrvatskoj, a već u siječnju 2016. godine uspostavljen je Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti. Iste godine Hrvatski je sabor donio odluku o proglašenju 12. rujna „Nacionalnim danom ambliopije“.

Pozivno pismo na adresu

Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se pozivanjem četverogodišnjaka pozivnim pismom na kućnu adresu na probirni preventivni pregled u jednu od 72 ugovorne hrvatske zdravstvene ustanove. Poziv sadrži kratke informacije o slabovidnosti te upute s točno naznačenim vremenom i mjestom održavanja preventivnog pregleda. Pregled nalikuje dječjoj igri pogađanja i sakrivanja jednog, a zatim drugog oka, i posve je bezbolan.

Nacionalni program ranog otkrivanja slabovidnosti najmlađi je od preventivnih programa u Hrvatskoj te jedini prati provođenje programa u realnom vremenu što je omogućeno kroz Registar.

S odazivom od oko 50 posto, koji se nije smanjio ni u dvije godine pandemije, to je ujedno i preventivni program s najboljim odazivom u Hrvatskoj.

Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice Sveti Duh i Referentni centar za dječju oftalmologiju i strabizam na ovim rezultatima čestitaju roditeljima koji su se sa svojom djecom odazvali na pozive te zahvaljuje zdravstvenim djelatnicima kojih je 142 iz 72 hrvatske zdravstvene ustanove pridonijelo provedbi Programa.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike