fbpx
AktualnoOd 82 grada EU najviše kanabisa i amfetamina troši se u Zagrebu

Od 82 grada EU najviše kanabisa i amfetamina troši se u Zagrebu

Dnevno se u Zagrebu na tisuću stanovnika konzumira 510,24 miligrama kokaina što ga svrstava na osmo mjesto europskih gradova po potrošnji te droge. Podaci pokazuju kontinuirani porast potrošnje kokaina u Zagrebu od 2011. kada je to bilo 49,94 miligrama na tisuću stanovnika, 100,47 miligrama u 2015. godini do navedenih više od 500 miligrama prošle godine. Rast se vidi i u samo godinu dana usporedbom lanjskih 510 miligrama sa 396 miligrama na tisuću stanovnika u 2019. godini. Izmjereno je to analizom otpadnih voda koju u Hrvatskoj provodi Institut Ruđer Bošković kao dio europskog monitoringa kroz koji se ovakvi podaci analiziraju u 82 grada iz 18 EU zemalja.

Više nego u Amsterdamu

Zanimljivo je da su ovi uzorci lani analizirani u tjednu između ožujka i svibnja, u vrijeme pandemijske karantene, a analiza se provela na amfetamin, metamfetamin, MDMA, kanabis, kokain. Droga koja se u EU najčešće konzumira jest kanabis kojeg je najviše utvrđeno u Nizozemskoj i – Hrvatskoj. Kad je u pitanju kanabis Hrvatska je na drugom mjestu odnosno Zagreb je odmah nakon Amsterdama sa 228,93 miligrama na tisuću stanovnika dok se u podjeli konzumacije radnim danima naspram konzumacije u slobodno vrijeme vikendom taj poredak mijenja pa je hrvatska metropola radnim danima EU grad u kojem se najviše konzumira kanabis.

Radnim danom je Zagreb također grad u kojem se u EU najviše konzumira amfetamina, a nakon njega je švedski Gavle. U usporedbi samo sa godinom ranije u hrvatskoj metropoli evidentan je porast konzumacije svih testiranih droga, a ta razlika u porastu još je veća kad se uspoređuju podaci istih analiza iz ranijih godina uzorkovanja. 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike