fbpx
Prava pacijenataOčekuje se briga za bolesnog roditelja. No, bolovanje ne postoji.

Očekuje se briga za bolesnog roditelja. No, bolovanje ne postoji.

Zašto se bolovanje ne može dobiti za teško bolesnog roditelja, pitanje je naše čitateljice. Većina se susreće s bolešću roditelja, najčešće u starijoj dobi. Iako, ni to nije pravilo. No, teška bolest, i kad bolesnik nije hospitaliziran obitelji rade velik problem.

Predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu, Ivica Belina, mišljenja je da bi se bolovanja za potrebu njegovanja bolesnih roditelja svakako trebalo uvesti.

– Od građana se očekuje da se brinu o svojim starijim članovima obitelji pa bi im to fizički i vremenski trebalo omogućiti. Napose kada govorimo o teško bolesnim osobama i terminalnim bolesnicima za koje društvo, nažalost, nije osiguralo adekvatne mogućnosti skrbi. 

Plaćanje iz džepa

Samo mali broj obitelji u Hrvatskoj, kaže Belina, može si priuštiti iz džepa platiti skrb za starije članove svoje obitelji.

Nažalost, to je za zaposlene osobe koje brinu o svojim roditeljima uglavnom jedini model da im pruže adekvatnu skrb i njegu za vrijeme rada. Na potrebe oboljelih u akutnoj fazi bolesti ili u slučajevima terminalne bolesti društvo nije pružilo adekvatni odgovor.

– Nemamo na razini države palijativnu skrb na zadovoljavajućoj razini, ističe Ivica Belina. Niti je ona shvaćena na pravi način, kako na razini društva tako ni na razini zdravstvenog sustava. Svakako je potrebno omogućiti bolovanja za potrebu njegovanja roditelja u situacijama akutne bolesti, oporavka nakon težih operativnih zahvata. Ili, u terminalnoj fazi bolesti kako bi osobe od kojih i očekujemo da brinu o starijim članovima obitelji to mogle i imale za to vremena. 

Jedna smo od najstarijih nacija u Europi i potrebe građana se mijenjaju, komentira Belina.

– Samim time trebamo se prilagoditi vremenu u kojem živimo i omogućiti zaposlenim osobama adekvatnu brigu o članovima obitelji kad je to i koliko potrebno. Time i omogućiti dostojanstvo oboljelim osobama. 

HZZO ne odobrava

Iz HZZO-a, na isto pitanje su nam odgovorili odredbama Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju.
Člankom 39. Zakona propisano je uslijed kojih okolnosti osiguranik ostvaruje pravo na naknadu plaće, kažu u odgovoru. Tako se, između ostalog, navodi i slučaj ako je osiguranik privremeno spriječen zbog njege oboljelog člana uže obitelji. Isključivo djeteta i supružnika.
Tim člankom Zakona se ne propisuje slučaj privremene spriječenosti za rad radi njege oboljelog roditelja.
Stoga izabrani doktor obiteljske (opće) medicine sukladno izričitoj zakonskoj odredbi ne može utvrditi osiguraniku privremenu spriječenost za rad po navedenom uzroku, kažu iz HZZO-a. A osiguranik ne može u tom slučaju ostvariti pravo na naknadu plaće kao pravo iz obveznoga zdravstvenog osiguranja.

Zakon o radu nudi 7 dana plaćenog dopusta

Međutim, Zakonom o radu propisano je da tijekom kalendarske godine radnik ima pravo na oslobođenje od obveze rada uz naknadu plaće tj. plaćeni dopust za važne osobne potrebe.
Osobito u vezi sa sklapanjem braka, rođenjem djeteta, težom bolesti ili smrću člana uže obitelji. Ukupno trajanje može biti sedam radnih dana godišnje. Pod uvjetom, da nije drugačije uređeno kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.
Članom uže obitelji smatraju se: supružnik, srodnici po krvi u prvoj liniji i njihovi supružnici, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca povjerena na čuvanje i odgoj. Jednako tako djeca na skrbi izvan vlastite obitelji, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je radnik dužan po zakonu uzdržavati te osoba koja s radnikom živi u izvanbračnoj zajednici.

 

Podijelite članak:

spot_imgspot_img
spot_imgspot_imgspot_img

Najnovije

Više iz rubrike

Izabrali čitatelji

Naše rubrike