Novi preventivni programi, sistematski za sve punoljetne, škole i vrtići prijatelji zdravlja

Datum:

U javno savjetovanje najavljuje se puštanje dvaju zdravstvenih zakona, a prema njima će bolnice pod kapu države. Zavodi za javno zdravstvo ostaju pri županijama što je promjena u odnosu na prvu najavu kada su svi Zavodi trebali biti ispod Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Reforma slijedi i kad je u pitanju prevencija, kako smo pisali pisali ranije. 

Pod egidom da “svatko ima priliku biti što zdraviji”  Beroš je “nacrtao” reformu preventivnih programa; u tijeku su izmjene nacionalnog program ranog otkrivanja raka debelog crijeva.  Cilj je uvesti i nove preventivne programe, za konkretne rizične skupine.

Također, uvodi se opći sistematski pregled za sve građane starije od 18 godina. Za one mlađe, predškolsku i školsku djecu kroz odgojno obrazovni sustav planiraju se aktivnosti kojima će pojedine te ustanove moći ili morati imati naziv “prijatelj zdravlja”. Tri su tu glavna pravca; higijenske navike, prehrana i tjelesna aktivnost. Na primjeru zubne putovnice odnosno edukacije o četkanju zubi u vrtićima planira se stvoriti uvjete o zdravim navikama u navedena tri područja u školama i vrtićima.

 

 

Podijelite objavu:

Popularno

Ostalo
Related

Potezi EU zemalja za rješavanje čekanja i zastoja u zdravstvu

Više od 1,1 milijun umrlih od covida u EU,...

Upozorenje iz Klaićeve: Četiri djeteta godišnje usmrte opekline

U Hrvatskoj se godišnje više od 3000 djece i...

Prof. Roje objašnjava što se starenjem događa s našim licem i kako usporiti taj proces

Jedno je jasno- prirodu ne možemo pobijediti, starenje ne možemo zaustaviti, ali ga ipak možemo usporiti. Zašto lice stari, zašto dobivamo bore i podočnjake te kako stariti sa stilom, pitanja su na koja odgovore daje izv. prof. dr. sc. Željka Roje, otorinolaringolog i kirurg glave i vrata.

Pomagala za inkontinenciju nedostupna, upitna dostupnost i ostalih

Koordinacija za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) upozorava...